stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Švica tudi preko internetnega glasovanja izbira novo himno

Deli na:
Švica tudi preko internetnega glasovanja izbira novo himno

Foto: Reuters

V Švici so danes na internetu odprli glasovanje za izbor nove švicarske državne himne. Izbirajo med šestimi pesmimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predloge je mogoče slišati in o njih glasovati na spletni strani https://www.chymne.ch.

Glasovi na internetu bodo predstavljali 50 odstotkov vseh glasov, ostalo polovico pa glasovi strokovne komisije, v kateri so glasbeniki, novinarji ter člani zborov in športnih združenj.

Pravila o državljanstvu glasovalcev ni. Pravila določajo le, da morajo imeti "švicarsko številko mobilnega telefona", preko katere dobijo kodo za glasovanje na internetu. Z vsake številke je mogoče glasovati samo enkrat.

Končna izbira javnosti bo znana 12. septembra, nato jo bodo predali političnim instancam, ki bodo odločile, ali jo bodo upoštevali ali ne.

Ob oceni, da himne ne sprejemajo vsi in da ne odseva politične in kulturne raznolikosti države, so v Švici januarja lani razpisali javni natečaj za novo himno. Pogoj je bil, da v novi himni ostane prepoznavna melodija sedanje himne. Besedilo pa je moralo biti v duhu preambule ustave, ki izpostavlja zvezo ljudi in kantonov za okrepitev svobode, demokracije, neodvisnosti in miru.

Med 208 predlogi je posebna komisija nato izbrala šest pesmi, ki so jih prevedli v štiri švicarske uradne jezike - nemščino, italijanščino, francoščino in retoromanščino.

Finalni izbor bo potekal 12. septembra na javni prireditvi, ki jo bodo prenašale javne televizije in na kateri bo lahko javnost glasovala prek sms sporočil in telefonov.

Sedanja himna z naslovom Švicarska hvalnica izvira iz leta 1841 in slavi pobožnost, alpsko pokrajino in njeno klimo. Avtor glasbo je duhovnik, poroča AFP.