Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Steven Spielberg danes praznuje 75 let

Deli na:
Steven Spielberg danes praznuje 75 let

Kot režiser in producent je Steven Spielberg neutruden - Foto: arhiv Reporterja

Steven Spielberg je na filmsko platno prenesel nekatere nepozabne trenutke v zgodovini filma. Decembra je v kinematografe prišel njegov muzikal Zgodba z zahodne strani, režiser, ki danes praznuje 75 let, pa se še ne namerava upokojiti. Trenutno je po navedbah portala IMDb v postprodukciji njegov film The Fabelmans.

Noben drug hollywoodski režiser ni tako produktiven in uspešen, poleg tega se ne more pohvaliti s tako raznolikim filmskim opusom, kot Spielberg. V starosti, ko se večina že zdavnaj upokoji, se je podal na novo področje. Zgodba z zahodne strani je njegov prvi filmski muzikal, z njo je uresničil svoje otroške sanje, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Kot otrok sem znal na pamet čisto vse pesmi iz albuma muzikala Zgodba z zahodne strani in sem jih pel pri večerji tako dolgo, dokler ni vsem v družini zmanjkalo potrpljenja. Zdi se mi, kot da je to delo zapisano že v mojem DNA zapisu. Vsa ta leta nisem vedel natančno kako, a vedel sem, da bom nekoč nekaj ustvaril v povezavi z Zgodbo z zahodne strani," so njegove besede navedli na spletni strani Koloseja, kjer je Zgodba z zahodne strani na sporedu od 9. decembra.

Njegov aktualni projekt pa je avtobiografska drama The Fabelmans, v kateri se ozre na svoje otroštvo. Lik, ki temelji na Spielbergovem očetu, igra Paul Dano, Michelle Williams igrala v vlogi matere, Gabriel LaBelle pa je prevzel vlogo Sammyja Fabelmana oziroma mladega Spielberga. Režiser je scenarij napisal skupaj s Tonyjem Kushnerjem, ki se je podpisal tudi pod scenarije za Spielbergove filme München, Lincoln in Zgodba z zahodne strani.

Kot režiser in producent je Spielberg neutruden. Pred Zgodbo z zahodne strani je nazadnje režiral filma Igralec st. 1 (2018) in Zamolčani dokumenti (2017) z Meryl Streep in Tomom Hanksom. Leta 2016 je na filmskem festivalu v Cannesu, kjer je predstavljal film VDV - Veliki dobrodušni velikan, povedal, da bo režiral do konca svojega življenja.



Steven Allan Spielberg se je rodil v ameriški zvezni državi Ohio v judovski družini, ljubezen do filma pa je pokazal že pri 12 letih, ko je posnel prvi izdelek. V Hollywoodu je najprej začel kot pomočnik režiserja in leta 1974 posnel prvenec Teksaški ekspres z Goldie Hawn v glavni vlogi.

Mednarodno pozornost je pritegnil z drugim filmom Žrelo (1975), ob katerem je bil prvič uporabljen današnji pomen izraza blockbuster - filma s težnjo po čim večjih dobičkih. Komercialni uspeh je nadaljeval s prvim delom Indiane Jonesa Lov za izgubljenim zakladom (1981), priljubljena je bila tudi ganljiva zgodba med fantičem in obiskovalcem z drugega planeta v E.T. vesoljčku (1982).

Tudi Barva škrlata (1985) je bila z več nominacijami za oskarja opažena v filmski industriji, na prvo nagrado za najboljši film in režijo pa je Spielberg moral počakati do Schindlerjevega seznama (1993). Ta mu je po lastnih besedah toliko spremenil življenje, da je začel raziskovati o judovskih sorodnikih, ki so bili ubiti v holokavstu.

Takrat se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP spraševal, ali bo to njegov poslednji film. Če jih je prej snemal kot po tekočem traku, je do nadaljevanja Jurskega parka Izgubljeni svet (1997) potreboval štiri leta. Drugega oskarja za režijo si je prislužil s filmom Reševanje vojaka Ryana (1998).