stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Sramotna provokacija Čilenca Jare izzvala zgražanje nogometnega sveta

Deli na:
Sramotna provokacija Čilenca Jare izzvala zgražanje nogometnega sveta

Foto: Reuters

Prva četrtfinalna tekma južnoameriškega nogometnega prvenstva, ki jo je z 1:0 dobil Čile, še naprej buri duhove v Južni Ameriki. Ne brez razloga, kajti poteza Gonzala Jare, branilca Čila, ki je potisnil prst v zadnjico Edisona Cavanija, urugvajski napadalec je bil nato izključen, je naletela na splošno zgražanje javnosti. Le v Čilu mediji molčijo.

Jara je bil po zmagi čilske reprezentance nad Urugvajci, edini gol je dosegel Mauricio Isla v 80. minuti, na prvi četrtfinalni tekmi južnoameriškega prvenstva predmet zgražanja na družabnih omrežjih. Fotografija, ko je skušal potisniti prst v zadnjico Edisona Cavanija in posnetki tega dogodka so bili med najbolj gledanimi v zadnjih 24 urah, prav vsi pa so obsodili potezo čilskega nogometaša, ki je izzval izključitev napadalca urugvajske reprezentance in prav ta izključitev je morda odločila tekmo.

Napadalec Paris Saint-Germain je po poskusu Jare instinktivno zamahnil z roko proti obrazu čilskega nogometaša, vendar so televizijski posnetki pokazali, da je Jara pri domnevnem udarcu močno pretiraval in se precej teatralno vrgel po tleh. Kljub temu mu je glavni sodnik Brazilec Sandro Ricci nasedel, pokazal Cavaniju drugi rumeni karton in s tem tudi rdečega.

"Sami ste videli, kaj se je zgodilo. Morda glavni sodnik tega ni videl, toda stranski bi moral," se je po tekmi upravičeno razburjal urugvajski selektor Oscar Tabarez, ki je tudi sam moral predčasno z igrišča, potem ko je protestiral ob drugi izključitvi Jorgeja Fucileja nekaj minut pred koncem tekme.

Rdeči karton Cavaniju je bil v ospredju tudi zato, ker je bil na začetku tega tedna njegov oče vpleten v prometno nesrečo s smrtnim izidom, zaradi česar je želel selektorja Tabareza prositi za obisk očeta v domovini, a je na četrtfinalni tekmi potem vseeno igral.

"Že zaradi vseh težav, ki jih je imel Cavani na začetku tedna, je bilo dejanje Jare sramotno. Za njegov izpad ni nobenega opravičila in za nameček se ga je Cavani komajda dotaknil," je v bran urugvajskemu zvezdniku postavil Gerardo Martino, selektor argentinske reprezentance.

"Vsi si želimo zmage, to je velik pritisk na nas, toda tekmovanje mora biti plemenito. Nogomet je šport, ki ga gleda ves svet, zato obstajajo določena pravila, ki jih je treba spoštovati. Jarina poteza je poslabšala podobo nogometa pred svetovnim občinstvom," je zapisal Jose Pekerman, selektor kolumbijske izbrane vrste.

Medtem, ko se predvsem urugvajski mediji zgražajo nad dejanjem Jare, sicer igralcem nemškega Mainza, za čilske medije ta dogodek, kot da ne obstaja. Namesto tega pišejo o veličastni zmagi svoje reprezentance in njihovega preboja v polfinale Copa Americe. Tudi njihova predsednica Michele Bachelet je zavrnila komentar na temo Jarinega incidenta.