stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Športno leto 2021: Olimpijske medalje in drugi Tour Tadeja Pogačarja

Deli na:
Športno leto 2021: Olimpijske medalje in drugi Tour Tadeja Pogačarja

Tadej Pogačar, zmagovalec Dirke po Franciji 2020. - Foto: Profimedia

Slovenski športniki so v letu, ki se izteka, zbrali toliko uspehov in dosežkov, da je težko vse že našteti brez tveganja, da bi kakšnega izpustili. A povsem na vrhu sta verjetno dva športna presežka - zmaga Tadeja Pogačarja na dirki po Franciji ter olimpijske igre v Tokiu s petimi slovenskimi medaljami in nepozabno košarkarsko predstavo.

Športne pravljice nimajo vedno srečnega konca. Tudi slovenska košarkarska v Tokiu ga ni imela, a verjetno ni ljubitelja športa, ki ne bi znal povedati, kje je bil in kaj je počel, ko so Francozi v zadnji sekundi ustavili Slovence na poti do finala. A svetovni zvezdnik Luka Dončić in njegovi reprezentančni kolegi so navdušili vse - najprej z zmago na kvalifikacijah v Kaunasu, kjer so si Litovci verjetno že rezervirali karte do Tokia, pa potem še na samih igrah. Dončićevih 48 točk na prvi tekmi z Argentino in sprehod Slovenije do polfinala je dvignil na noge vso državo ter poskrbel, da so si navijači nastavljali alarm za bujenje ob štirih zjutraj.

Košarkarjem je zmanjkal en met, zato pa so številni drugi slovenski športniki v Tokiu zadevali v polno. Junakinja plezalnih sten Janja Garnbret je pokazala, da zmore še več. V kombinaciji, kjer se je pač morala znajti, ker je bila to ob olimpijski premieri edina tekma, je zlahka odpravila tekmice in postala prva zlata plezalka v olimpijski zgodovini.

Zlat je bil tudi kanuist Benjamin Savšek, potem ko je konkurenco ugnal za tri sekunde in več. Zlat pa je bil tudi Primož Roglič. Njegova zgodba je morda še bolj kot druge slovenske olimpijske odmevala tudi po svetu - le kdo si ne bi zapomnil olimpijskega prvaka v kronometru, ki sploh noče nehati voziti in so ga skorajda odnesli s kolesa, sicer bi naredil še en krog ... Kolesarsko prevlado Slovenije pa je v Tokiu potrdil tudi Tadej Pogačar, v tesnem razpletu cestne dirke se je moral sicer zadovoljiti z bronom. Judoistka Tina Trstenjak pa se je zapisala v športno zgodovino z novim izjemnim dosežkom, srebrno medaljo. Pa tudi z lepo športno potezo, ko se je po izgubljenem finalu objela s svojo tekmico.

Olimpijsko zgodbo so nekaj tednov pozneje zaokrožili še paraolimpijci. Tradicijo osvajanja medalj so nadaljevali tudi na Japonskem, junak z mirno roko in dobrimi živci je postal strelec Franček Gorazd Tiršek s srebrom in bronom.

Nogometna scena je bila za Slovenijo na reprezentančni ravni precej skromna. Hitro je bilo jasno, da bo Katar 2022 ostal le želja, Matjaž Kek in njegovi izbranci pa so zares zablesteli na premalo tekmah, da bi lahko upali na preboj na mundial. Je pa v Sloveniji potekal zaključni del EP do 21 let, sicer tudi brez vidnejšega uspeha domače vrste, na koncu je v finalu v Stožicah zmagala Nemčija.

Prave zvezde pa so postali nogometaši Mure. V končnici prejšnje sezone so v zadnji tekmi v gosteh premagali Maribor in si tako v neposrednem obračunu priborili naslov prvaka. Svojo uspešno zgodbo pa so nadaljevali tudi jeseni. Kot edini slovenski predstavnik so se prebili v skupinski del evropskih tekmovanj. V konferenčni ligi jim je na prvih petih tekmah sicer vselej nekaj zmanjkalo, da bi dobremu vtisu dodali še točke. A se je vse spremenilo v tekmi predzadnjega kroga, ko so v Mariboru senzacionalno z golom v zadnjem napadu sodnikovega dodatka premagali sloviti Tottenham in mu zadali, kot so zapisali britanski mediji, enega najbolj sramotnih porazov v zgodovini.


Prav nobenega poraza pa ni bilo za Pogačarja. Mladi slovenski kolesarski zvezdnik je, potem ko je lani na Touru še veljal za presenečenje, letos opravil s tekmeci, kot da ima za sabo že ducat takšnih dirk. Ob drugi zaporedni zmagi jim ni dal nobene možnosti, za piko na i je poleg najbolj cenjene rumene majice pobral še majici za najboljšega mladega kolesarja in hribolazca. Ob tem pa je Pogačar zmagal še na nekaj enodnevnih klasikah in drugih močnih dirkah ter tako še dodatno zastrašil tekmece. Roglič pa je septembra prišel na svoj račun na "svoji" Vuelti. Dirka po Španiji postaja njegov zasebni projekt, saj je v letu 2021 dosegel že tretjo zmago v nizu.

A to seveda še zdaleč ni bilo vse, kar so dosegli slovenski športniki. Zelo pridni pri zbiranju zmag in lovorik so bili tudi zimski športniki: v prejšnji sezoni je bila razred zase v skokih Ema Klinec, postala je svetovna prvakinja in zmagovalka svetovnega pokala. V ekipni konkurenci so medaljo na SP osvojile še njene kolegice, na tekaških smučeh pa je blestela Anamarija Lampič z malim kristalnim globusom in medaljo v sprintu na SP. Na tekmah svetovnega pokala pa je Anže Lanišek dosegel zmago, na SP v Oberstdorfu pa je bil tretji.

Judoisti so se z EP in SP vrnili s štirimi medaljami, atletinja Tina Šutej je bila srebrna na dvoranskem EP, Kristjan Čeh pa zlat na EP do 23 let. Tudi kajakaši in kanuisti so se s prvenstev vračali z medaljami, plavalka Katja Fain je bila bronasta na EP v 25-metrskih bazenih ...

Čeprav ni bilo medalje ali finala, pa velja izpostaviti tudi Tamaro Zidanšek. V Parizu je na slovitem Roland Garrosu prišla do polfinala med posameznicami, kar je bil najboljši dosežek po Mimi Jaušovec leta 1977.

Zadnja dirka sezone je odločala o svetovnem prvaku v motokrosu. Tim Gajser je bil kot branilec naslova v igri do konca, a se letos ni izšlo in je sezono končal kot tretji v elitnem razredu MXGP.

In prav malo je zmanjkalo tudi odbojkarjem. Kot kaže, imajo že nekaj let "srebrno dobo". Potem ko so bili srebrni na evropskih prvenstvih 2015 in 2019, so v letošnji izvedbi spet prišli do finala. V Katovicah so v polfinalu utišali domače navijače in premagali Poljsko, v finalu pa nato klonili proti Italiji. Spomladi pa so v novi ligi narodov prišli do četrtega mesta.

V letu 2021 pa se je žal v 75. letu starosti poslovil legendarni slovenski nogometaš Danilo Popivoda. Konec leta je bila nesreča usodna za nekdanjega deskarja Marka Grilca, bitko s hudo boleznijo je decembra izgubil nekdanji rokometni vratar Boštjan Strašek.