janko šopar tednik Odkrito.si

Janko Šopar odkrito o voditeljici Tednika, ki ...

drew barrymore_letterman Svet24.si

VIDEO: Seksi ples na mizi in gole prsi za rojstni ...

maja acman Svet24.si

Maja bo razkrila, kako je shujšala za več kot ...

vrtilki, vrt, črunču, bralec slavko, kraja kokoši Svet24.si

Sredi Ljubljane so Slavku ukradli kure

Selena Gomez Najstnica.si

Selena na jahti pokazala svoje telo v kopalkah

Fotka 2 Njena.si

Posmrtna čast za Gašperja Tiča

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Magazin

Spolnega nadlegovanja obtoženega producenta brcnili iz podjetja, ki ga je sam ustanovil

Deli na:
Spolnega nadlegovanja obtoženega producenta brcnili iz podjetja, ki ga je sam ustanovil

Foto: Reuters - Harvey Weinstein je zdaj brez dela.

Filmsko podjetje The Weinstein Company je odpustilo svojega ustanovitelja, slavnega producenta Harveyja Weinsteina, ker so obtožbe o spolnem nadlegovanju žensko skozi zgodovino dosegle vrelišča.

New York Times je poročal, da je Weinstein plačal odškodnino najmanj osmim ženskam.

Upravni odbor filmskega podjetja, kjer sedi tudi brat odpuščenega Robert Weinstein, se je za potezo odločil na podlagi novih informacij o neprimernem obnašanju Harveyja Weinsteina v zadnjih dneh. Odpuščeni je pretekli četrtek podal izjavo, v kateri je priznal, da je povzročil veliko bolečin in zaprosil za še eno priložnost, obenem pa je skupaj z odvetniki napadel poročanje New York Timesa, zanikal osem plačil in napovedal tožbo.

Na osebni ravni gre za tipičen hollywoodski škandal, kjer vplivni producent izkorišča ženske za spolne usluge v zameno za vloge in slavo, na politični ravni pa je Weinsten problem za demokrate, katere je skozi leta podpiral z velikimi denarnimi vsotami, na čelu z zakoncema Clinton in drugimi vodilnimi osebnostmi stranke.

Uradno je od leta 1992 dal 1,4 milijona dolarjev, neuradno mimo zakonskih omejitev višine zneska političnih donacij za volitve pa veliko več, na primer z organizacijami prireditev za zbiranje političnega denarja, zvezami in podobno. Veliko denarja je šlo tudi za razne druge donacije izobraževalnim ali dobrodelnim ustanovam, ki sedaj razmišljajo ali bi ga obdržale ali dale nazaj.

Predsednik ZDA Donald Trump je izjavil, da ga obtožbe ne presenečajo in New York Timesa tokrat ni obtožil, da širi lažne novice. Drugače je bilo lani, ko je pred volitvami prišel na dan video posnetek Trumpa, ki se hvali, kako lahko kot slavna osebnost z ženskami počne, kar si želi.

65-letni Harvey Weinstein je zaslužen za številne filmske uspešnice, med drugim Zaljubljeni Shakespeare, Kraljev govor, Šund, Lev, Django brez okovov in druge. Poleg svojega podjetja je tudi soustanovitelj produkcijskega podjetja Miramax, ki jo je kasneje prodal Disneyju in velja za enega najbolj vplivnih možakarjev Hollywooda.

Med slavnimi, ki jih je nadlegoval, je bila tudi igralka Ashley Judd, pa Rose McGowan, večinoma pa je šlo za standardno nadlegovanje mladih, lepih in nadobudnih filmskih zvezd. Od nekaterih je zahteval spolne odnose, od drugih masaže, pri tretjih se je zadovoljil s tem, da so ga opazovale med tuširanjem.

McGowanova je novico o odstopu pozdravila in dejala, da se morajo moški iz Hollywooda spremeniti. "Moč Hollywooda odmira, ker se družba spreminja in raste, vendar pa je moško obnašanje ostalo isto," je dejala za Hollywood Reporter.

Weinsteinova odvetnica Lisa Bloom je prejšnji teden poudarila, da je večina obtožb lažnih, sicer pa je priznal napake in sedaj bere knjige in hodi na terapije. "Stari dinozaver se uči novih časov," je dejala. Že v soboto je sporočila, da več ni njegova odvetnica oziroma svetovalka.

Filmsko podjetje bo sedaj vodil Robert oziroma po domače Bob Weinstein, ki velja za "dobrega" brata. Tihega, zadržanega in usmerjenega v proizvodnjo filmov.