Goran Šarac Odkrito.si

Odločitev bivšega moža Simone Weiss dviga ...

Vožnja pod vplivom alkohola, vinjen, opit, pijan, voznik Svet24.si

VIDEO: Neverjetno: med vožnjo iz avta padel otrok...

čakre Petisvet.si

Neprijetni znaki, da je vaša kronska čakra ...

smeti3 Svet24.si

Smeti odvrgel na travnik, a pozabil na položnice

Sambuca Svet24.si

V tem obalnem mestu stanovanja in hiše za en evro

Cara Delevingne Najstnica.si

Zaradi ene fotografije izgubila 100 tisoč ...

anela sabanagic 4 Njena.si

Ladova izbranka je le 5 mesecev po porodu videti ...

Magazin

Sodišče: Slavni umetnik Jeff Koons je plagiator!

Deli na:
Sodišče: Slavni umetnik Jeff Koons je plagiator!

Foto: Wikimedia - Fait d'Hiver umetnika Jeffa Koontsa.

Francosko sodišče je včeraj razsodilo, da je svetovno znani ameriški umetnik Jeff Koons v svojem delu Fait d'Hiver iz leta 1988 kopiral oglas za francosko modno znamko Naf Naf. Umetniku in muzeju, kjer je bilo sporno delo leta 2014 razstavljeno, je naložilo plačilo globe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožbo proti Koonsu je vložil avtor reklamne kampanje za Naf Naf Franck Davidovici. Skulptura iz porcelana prikazuje zgornji del ženske, ležeče na hrbtu in z rokami za glavo, za njeno glavo stoji prašiček.

Delo kaže neverjetne podobnosti z reklamno kampanjo, ki jo je Davidovici sredi 80. let zasnoval za Naf Naf, od izraza na obrazu ženske in njene pričeske, pa do sodčka, ki ga ima prašiček obešenega okoli vratu. Poleg tega je tudi kampanja znamke Naf Naf nosila naslov Fait d'Hiver.

Davidovici je tožbo vložil po tem, ko je bilo Koonsovo delo leta 2014 razstavljeno v pariškem Centru Pompidou. Kot še piše AFP, sicer obstajajo štiri kopije dela Fait d'Hiver, ena od njih pa je bila na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodana za okoli 4,7 milijona dolarjev (4,07 milijona evrov).

Sodišče je po pisanju agencije odločilo, da morata Koons in Center Pompidou Davidoviciju plačati skupaj 135.000 evrov odškodnine. Ni pa odredilo zaplembe dela, kot je sicer zahteval tožnik.

A to po pisanju AFP ni prvi primer, da je bil Koons spoznan za krivega plagiatorstva. Marca lani je sodišče v Parizu razsodilo, da je pri porcelanasti skulpturi z naslovom Gola kopiral fotografijo francoskega fotografa. Tudi omenjena skulptura je, tako kot Fait d'Hiver, del umetnikove serije z naslovom Vsakdanjosti.