Jennifer Lopez Odkrito.si

Z zasebnimi nastopi služi vrtoglave zneske

MEGLA Svet24.si

Tedenski horoskop: naprej po poti, čeprav ...

Toše Proeski in Dolores Lambaša Petisvet.si

Na cesti, ki je vzela Tošeta, slišijo otroški ...

janković_lokalne volitve 18 Svet24.si

Janković slavi, Janša pa o tem, kdo ga lahko ...

tjasa salamun Svet24.si

Tjaša je uresničila željo po motorni žagi

52CF59DF-466B-4212-A4B7-523E463AD708 Najstnica.si

Top najstnica 2018 je Zoja Šuc

Iryna Osypenko Nemec Njena.si

Koga je izbrala Iryna Osypenko?

Magazin

Sodišče: Slavni umetnik Jeff Koons je plagiator!

Deli na:
Sodišče: Slavni umetnik Jeff Koons je plagiator!

Foto: Wikimedia - Fait d'Hiver umetnika Jeffa Koontsa.

Francosko sodišče je včeraj razsodilo, da je svetovno znani ameriški umetnik Jeff Koons v svojem delu Fait d'Hiver iz leta 1988 kopiral oglas za francosko modno znamko Naf Naf. Umetniku in muzeju, kjer je bilo sporno delo leta 2014 razstavljeno, je naložilo plačilo globe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožbo proti Koonsu je vložil avtor reklamne kampanje za Naf Naf Franck Davidovici. Skulptura iz porcelana prikazuje zgornji del ženske, ležeče na hrbtu in z rokami za glavo, za njeno glavo stoji prašiček.

Delo kaže neverjetne podobnosti z reklamno kampanjo, ki jo je Davidovici sredi 80. let zasnoval za Naf Naf, od izraza na obrazu ženske in njene pričeske, pa do sodčka, ki ga ima prašiček obešenega okoli vratu. Poleg tega je tudi kampanja znamke Naf Naf nosila naslov Fait d'Hiver.

Davidovici je tožbo vložil po tem, ko je bilo Koonsovo delo leta 2014 razstavljeno v pariškem Centru Pompidou. Kot še piše AFP, sicer obstajajo štiri kopije dela Fait d'Hiver, ena od njih pa je bila na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodana za okoli 4,7 milijona dolarjev (4,07 milijona evrov).

Sodišče je po pisanju agencije odločilo, da morata Koons in Center Pompidou Davidoviciju plačati skupaj 135.000 evrov odškodnine. Ni pa odredilo zaplembe dela, kot je sicer zahteval tožnik.

A to po pisanju AFP ni prvi primer, da je bil Koons spoznan za krivega plagiatorstva. Marca lani je sodišče v Parizu razsodilo, da je pri porcelanasti skulpturi z naslovom Gola kopiral fotografijo francoskega fotografa. Tudi omenjena skulptura je, tako kot Fait d'Hiver, del umetnikove serije z naslovom Vsakdanjosti.