1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Sodišče presodilo v korist Led Zeppelin: Stairway to Heaven ni plagiat

Deli na:
Sodišče presodilo v korist Led Zeppelin: Stairway to Heaven ni plagiat

Foto: Arhiv Reporterja

Zvezna porota sodišča v Los Angelesu je včeraj odločila, da rock skupina Led Zeppelin ni ukradla melodije za svojo uspešnico Stairway to Heaven. V imenu pokojnega glasbenika Randyja Craiga Wolfeja je njegov zaupnik pred dvema letoma vložil tožbo, ki je sicer le vrhunec desetletij prepirov na isto temo.

Wolfe je spesnil glasbo za pesem Taurus, ki jo je leta 1968 posnel s svojo skupino Spirit. Wolfe je trdil, da je kitarist Led Zeppelina Jimmy Page to melodijo ukradel in jo skupaj s pevcem Robertom Plantom uporabil za Stairway to Heaven.

Porota ni ugotovila kršenja avtorskih pravic, do konca spora pa niti ni mogla priti, saj jim niso zavrteli izvirnega posnetka Taurusa. Namesto tega so odvetniki obeh strani pripravili izvedbe obeh pesmi na klavirju in kitari.

Presodite sami - miks pesmi Taurus in Stairway to Heaven:

Page in Plant sta na sojenju trdila, da nista ničesar ukradla, da je pesem Stairway to Heaven njuna, čeprav se med pričanjem večine stvari nista mogla spomniti. Page je star 72, Plant pa 67 let. Oba sta dala skozi dolga leta kariere rock glasbenikov.

Wolfe je utonil leta 1997, ko je reševal sina pred utopitvijo na Havajih. O tožbi je razmišljal dolga leta, vendar pa se zanjo ni odločil. Zaupnik je sedaj zahteval več milijonov dolarjev, upanje na zmago pa je imel med drugim, ker je skupina Led Zeppelin doslej poravnala kar šest podobnih tožb za druge pesmi. Med njimi za Whole Lotta Love, The Lemon Song in Dazed and Confused.