Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenski telovadci na SP brez olimpijske norme, a nastop v Tokiu je še vedno mogoč

Deli na:
Slovenski telovadci na SP brez olimpijske norme, a nastop v Tokiu je še vedno mogoč

Telovadec Sašo Bertoncelj. - Foto: Bobo

Ruski telovadci, ki so nastope opravili že v nedeljo, so po koncu kvalifikacij ostali na vrhu razpredelnice 49. svetovnega prvenstva v Stuttgartu, kjer bo znana večina potnikov v Tokio 2020. Olimpijska norma je bila glavni cilj tako slovenske ženske kot moške vrste, a sta na tem SP obe ostali brez. Možnosti za olimpijski nastop sicer še obstajajo.

Bertoncelj, ki je bil za prvenstvo dobro pripravljen, tudi zdravstvenih težav ni imel, je sestavo na konju dobro začel, nato pa ga je malo zaneslo pri prvini na enem ročaju, od tam pa je šlo vse navzdol, je iz Nemčije takoj po slovenskih nastopih sporočil selektor reprezentance Sebastijan Piletič.

"Sašo je dobro začel vajo, ko pa ga je zaneslo, se je začel loviti. Boril se je, dokler ni mogel več ostati na konju. Ampak dejstvo je, da bi moral za finale prikazati sestavo tako, kot je treba, ne pa 'štrikat'. Škoda, bil je zelo dobro pripravljen, zdrav in vse dni tu v Stuttgartu je dobro treniral. Ni izgovora," je za STA dejal Piletič, potem ko je njegov varovanec po padcu s konja prejel skromno oceno 12,033 točke.

Tudi Bertoncelj se je strinjal, da bi bilo treba za finale prikazati sestavo brez napak, zato je že ob prvih manjših netočnostih vedel, da je zanj sanj o finalu že konec in s tem posledično tudi sanj o olimpijski normi na tem SP.

"Začel sem zelo dobro, zelo odločno, super mi je šlo, pri tretjem elementu pa so se začele težave. Začel sem 'štrikat', nato so se težave kopičile, ker v tako težki sestavi nimaš predaha, boril sem se. Malo me je presenetilo in sem nato pri wuju skočil dol, a to ni bilo več usodno, saj sem finale zapravil že z nizom manjših napak," je po nastopu za STA povedal 35-letni Škofjeločan, ki je na tem SP tako ostal brez olimpijske norme, a vrata za pot v Tokio vseeno še niso povsem zaprta.

Piletič je pojasnil, da teoretične možnosti za olimpijski nastop preko svetovnega pokala sicer še obstajajo, vendar nanje ne gre računati. "V Tokio bo šel, če strnemo, najboljši telovadec iz svetovnega pokala na konju z ročaji, ki na OI še ne bo uvrščen preko mnogoboja, z ekipo ali s kolajno s SP. Na sporedu so štiri tekme svetovnega pokala, štejejo najboljši trije dosežki. To pomeni, da je treba trikrat zmagati, kar je utopično pričakovati," je razmišljal selektor.



Tudi Bertoncelj se zaveda, da si je precej otežil pot do Tokia, a poudarja, da vsega vendarle še ni konec: "Boril se bom do konca. Zavedam se, kakšna naloga je zdaj pred menoj, a poskusil bom vse, da mi uspe."

Včeraj sta za Slovenijo na SP nastopila tudi Rok Klavora (13,800/55. mesto med 205 telovadci) in Luka Terbovšek (13,233/108.), ki sta se predstavila na parterju. Po besedah Piletiča sta oba prikazala dobra nastopa in naredila to, kar so od njiju v strokovnem štabu pričakovali.

Brez glavnega cilja - olimpijske vozovnice za Tokio prihodnje leto - so na tem SP ostale tudi telovadke Teja Belak, Tjaša Kysselef in Adela Šajn.

V kvalifikacijskem mnogoboju je bila med njimi najboljša 29-letna Šajnova, že olimpijka v Pekingu leta 2008, ki je zasedla 101. mesto, a je po izračunih selektorja nekje peta ali šesta rezerva za Tokio. Tako nekaj možnosti ob nadvse srečnem razpletu sicer še ima, saj lahko pride do kakšnih odpovedi, a zdaj ni več nič v njenih rokah.

V ospredju je že znanih tudi 12 moških reprezentanc, ki se bodo v Tokiu lahko predstavile z ekipo. Potem ko so si prve tri vozovnice za OI 2020 že na lanskem SP pritelovadile ekipe Kitajske, Rusije in Japonske, so se jim včeraj pridružile še Ukrajina, Velika Britanija, Švica, ZDA, Tajvan, Južna Koreja, Brazilija, Španija in Nemčija.