mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenski plezalci pokazali medalje

Deli na:
Slovenski plezalci pokazali medalje

Slovenski plezalci so pokazali medalje s SP in za nagrado dobili torto. - Foto: Bobo

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je v Innsbrucku osvojila štiri žlahtna odličja in tako skupno število slovenskih kolajn na svetovnih prvenstvih dvignila na štirinajst. Dve zlati in eno srebro je danes na sedežu Planinske zveze Slovenije javnosti pokazala najuspešnejša posameznica minulega prvenstva v dvorani OlympiaWorld Janja Garnbret.

Aktualna svetovna prvakinja v balvanih in olimpijski kombinaciji ter podprvakinja v težavnosti je tri odličja, ki jih je osvojila na minulem prvenstvu, pokazala še kameram slovenskih televizij in fotografom ter predstavnikom osrednjih slovenskih časopisnih hiš.

Novinarska konferenca je potekala v Ljubljani, na sedežu Planinske zveze Slovenije, pod katero okrilje sodi med mladimi vse bolj priljubljeno športno plezanje, ena od ambasadork te po novem olimpijske panoge je prav mlada slovenska plezalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu.

Slovensko odpravo sta pozdravila in ji čestitala vodilna moža nacionalne slovenske planinske organizacije, predsednik zveze Jože Rovan in njen generalni sekretar Matej Planko, ki je prav Garnbretovi izročil torto velikanko, sladko torto za sladke slovenske uspehe, do katerih je vodila naporna pot.

Čeprav gre za individualne uspehe Janje Garnbret, pa je za njimi strokovni štab slovenske reprezentance. Na njegovem čelu je selektor in trener Garnbretove Gorazd Hren, ki je pred odhodom na SP dopolnil okroglih 40 let, izjemni uspeh njegove varovanke pa je tako bil zanj tudi najlepše rojstnodnevno darilo. V slovenski reprezentanci sta trenerja tudi Luka Fonda in Urh Čehovin.

Slovenska ekipa je na prvenstvu v Avstriji osvojila štiri kolajne, prav toliko kot domačini. Za balvanski bron je poskrbel tudi Korošec 23-letni Ravenčan Gregor Vezonik, ki v Ljubljano ni pripotoval, saj se pripravlja že na naslednji balvanski izziv konec tedna v Stuttgartu, masters tekmovanje Adidas Rockstars.



Slovenski plezalci se lahko z avstrijskimi kosajo po uspehih in strokovnem znanju in ga tudi presegajo, vendar pa se ne morejo kosati po pogojih za trening in infrastrukturi, ki je v Avstriji seveda na veliko višji kakovostni ravni, tudi z obilnejšo državno podporo, kot pri nas, na kar je ob čestitki slovenskim plezalcem opozoril predsednik zveze Rovan.

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Innsbrucku je bilo daleč najuspešnejše za slovensko plezanje, saj se je slovenska odprava domov vrnila s skupno šestimi kolajnami - štirimi športnoplezalnimi in dvema paraplezalnima.

Paraplezalca, gluho-slepa Tanja Glušič in tekmovalec z multiplo sklerozo Gregor Selak, sta vsak v svoji kategoriji osvojila bron. Po mnenju ponosnega selektorja slovenske paraplezalne reprezentance Jurija Ravnika sta bila v igri še vsaj za srebro.

Na naslednjo priložnost za nove slovenske uspehe ne bo treba dolgo čakati. Janja Garnbret in ostali plezalci se bodo domačemu občinstvu predstavili na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, ki letos ne bo ob koncu sezone, ampak že 29. in 30. septembra v Kranju.

Naslednje člansko prvenstvo v športnem plezanju bo prihodnje leto v Tokiu, na njem pa bodo že delili prvih šest vstopnic, od devetnajstih, kolikor jih bodo v ženski oziroma moški konkurenci razdelili za olimpijske igre. Te bodo leta 2020 v Tokiu. Država gostiteljica ima zagotovljeni mesti za olimpijsko kombinacijo. V Tokiu bo naslednje leto tudi paraplezalno SP. Paraplezanje leta 2020 še ne bo na sporedu poletnih paraolimpijskih iger.