fashion 2 Svet24.si

Našli smo šest let stare fotografije Dončićeve...

Bangun Dobra karma

Si želite vrniti izgubljeno ljubezen?

denis-avdić-show, lea-sirk Svet24.si

VIDEO: Kako je Lea Sirk imitirala Denisa Avdića

uroš rožič, špela gavez Svet24.si

Med delom se je Urošu nož zapičil v dimlje: z ...

merkur Dobra karma

Horoskop od 18. do 25. 11. 2019 : od Merkurja si ...

denis toplak Njena.si

Nepredstavljivo: Denis Toplak postal žrtev?

_BVP0088 Njena.si

Kamere zamolčale, zakaj ga Kmetje niso marali

Magazin

Slovenski alpinisti splezali novo in izjemno zahtevno smer v Himalaji

Deli na:
Slovenski alpinisti splezali novo in izjemno zahtevno smer v Himalaji

Foto: Profimedia

Slovenski alpinisti Aleš Česen, Urban Novak in Marko Prezelj so se v indijski Himalaji v alpskem slogu povzpeli na 6250 metrov visoko Arjuno.

Novo, izjemno zahtevno 1400-metrsko smer v zahodni steni gore so poimenovali Vse ali nič. Ocenili so jo z ED+, kar je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice.

"Po zahtevnosti vzpon na Arjuno uvrščam višje kot vzpon na Hagshu. Plezalsko je bilo na Arjuni več zahtevnih metrov, v celoti je pa tura nekoliko manj kompleksna kot Cerro Kishtwar, ker je potek smeri od začetka do konca jasen. Objektivna izpostavljenost je bila v primerjavi s Hagshujem in Cerro Kisthwarjem višja, pa tudi ugodne razmere za plezanje so se nam tokrat skoraj dobesedno podirale pod nogami," je povedal Prezelj.Trojica se je v Kishtwarsko Himalajo podala konec maja, za uspeh letošnje odprave pa je bila ključna lanskoletna izvidnica Novaka in Prezlja. V dobrem mesecu bivanja v baznem taboru v dolini Kijaj Nullah in stenah nad njo jim je vreme naklonilo zgolj šest dni brez padavin, ki so jih odlično izkoristili in bili poplačani za vztrajnost. V prvih dveh dneh so za aklimatizacijo po zahtevni novi smeri splezali na P6013 (6038 m), kjer so pred njimi na vrhu stali le poljski alpinisti leta 1979. V naslednjem vremenskem oknu, ki je trajalo tri dni, pa jim je uspelo splezati težko prvenstveno smer.

"V spodnjem delu smo v dobrih snežno-lednih razmerah plezali nenavezani. Prvi dan smo splezali še šest raztežajev kombiniranega terena, kjer so nam živce greli občasni plazovi. Bivakirali smo desno od glavne zajede, pod najtežjim delom smeri. Naslednji dan smo preplezali tri težke kombinirane raztežaje, ledni raztežaj in kar pozno v noč plezali nadaljnjih sedem snežnih raztežajev. Bivakirali smo tri raztežaje pod grebenom. Vrh smo dosegli naslednji dan okoli poldneva in se še isti dan ob vrvi spustili po smeri vzpona. GPS je na glavnem vrhu Arjune pokazal 6250 metrov. To je bil drugi vzpon na glavni vrh, prvi v alpskem slogu," je dneve med 16. in 18. junijem strnil vodja odprave Novak.

loading...
Loading...