Teja Gregorin Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tejo Gregorin po dopinški aferi?

thordis-elva 2 Svet24.si

S svojim posiljevalcem je napisala knjigo o ...

ženska Petisvet.si

10 čudežnih živil, ki ubijajo staranje kože

thordis-elva 2 Svet24.si

S svojim posiljevalcem je napisala knjigo o ...

starejša gospa, babica Svet24.si

102-letnica pretepla in zadavila sostanovalko v ...

Rene Mlekuž je presrečen, ker jo je našel Njena.si

Znan Slovenec po ločitvi pokazal novo izbranko

eva poklič Njena.si

Kaj se je zaradi šova zgodilo z Evo?

Magazin

Slovenijo "okupirala" dvomilijonska jata ptic pinož

Deli na:
Slovenijo "okupirala" dvomilijonska jata ptic pinož

Foto: Tomaž Mihelič/Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije - Jaza pinož na drevesu.

V Sloveniji smo po desetih letih znova priča zbiranju več kot dvomilijonske jate pinož, ptic iz severnih krajev. Po navedbah Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije gre za izjemen dogodek, ki se zgodi enkrat do dvakrat na desetletje.

Kot so sporočili iz društva, so v zadnjih dveh tednih na društveni telefon dobili več klicev prebivalcev Zasavja, ki so jih obvestili o pojavljanju velikega števila ptic, ki še posebno v jutranjem in poznopopoldanskem času s svojim preletom zatemnijo nebo. Po pogovoru s klicatelji ter ogledu fotografij in video posnetkov so ugotovili, da gre za ogromno, več kot milijonsko jato pinož.

"Ko smo prejeli prve klice, smo zelo težko verjeli, da je to sploh možno, kasneje pa smo spoznali, da gre ob specifičnih vremenskih razmerah in obrodu bukve za izjemno redke, a ponavljajoče dogodke," je povedal varstveni ornitolog društva Tomaž Mihelič.

Pinoža je ptica severnih krajev, v Sloveniji pa je redna zimska gostja, ki se lahko pojavi v precej velikem številu. Njena naravna zimska prehrana je sestavljena predvsem iz semen, bogatih z maščobami, od katerih ima pinoža daleč najrajši bukov žir.

Foto: Tomaž Mihelič/Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije - Pinoža

Da se v Sloveniji pojavi v tako velikih jatah, morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, kot so bogat obrod žira v bukovih gozdovih in njegova lahka dostopnost, prav tako pa v gozdovih ne sme biti snega. Invazije ptic so selitve posebne oblike, pojavu katerega običajno botrujejo tudi specifične vremenske značilnosti, kot sta oster mraz in sneg na severu in jugu, kar ptice zadrži na določenem območju.


Letos pozimi je v Sloveniji po navedbah društva invazija večjega obsega. Podobno so nazadnje opazili v zimi 2004-2005 na območju Bohorja in v zimi 2008-2009, ko se je na skupnem prenočišču na območju Trnovskega gozda zbrala jata okoli dveh milijonov ptic.

Za jate je značilno, da prenočujejo skupinsko na nekem predelu gozda in zjutraj zapustijo prenočišče kot "ogromna reka ptic". Ravno zaradi te specifične lastnosti so lahko v zimi 2004-2005 člani društva velikost jate ocenili na dva milijona osebkov.

Letošnja jata se po ocenah ornitologov najverjetneje še vedno skupaj zadržuje nekje v okolici gozdov v Zasavju, ker razkropljenih pinož ni opaziti po celotni Sloveniji, kot se je to zgodilo v zimi 2004-2005.

V društvu vse, ki bi to izjemno veliko jato pinož opazili, naprošajo, da jim podatke o pojavljanju sporočijo prek telefona ali elektronske pošte.

Loading...