princ harry Svet24.si

FOTO: Harry prispel k soprogi in sinu, Meghan po ...

usodna odločitev Dobra karma

Tako vaš rojstni datum vpliva na sprejemanje ...

robert-roškar Svet24.si

FOTO in VIDEO: Zakaj je Roškar prodajalki pokazal...

grosuplje, streljanje, 21.-1 Svet24.si

Krvava drama v Grosuplju: 44-letnik umoril ...

Izvajanje Ifa inicicije v Avstraliji Dobra karma

Robert Lavtar: »Sem gnostik in hodim po poti ...

Menopavza Njena.si

Jasna Kuljaj takole uživa v vročem Dubaju

Vesna Janković Njena.si

Strta Vesna Janković - izgubila je očeta

Magazin

Slovenija praznuje 20-letnico preboja na Evro 2000

Deli na:
Slovenija praznuje 20-letnico preboja na Evro 2000

Takrat je za veselje in nogometno evforijo poskrbel Miran Pavlin - Foto: M24

Slovenska nogometna reprezentanca danes praznuje 20-letnico uvrstitve na svoje prvo veliko tekmovanje - evropsko prvenstvo 2000. Sedemnajstega novembra 1999 si je to zagotovila v dodatnih kvalifikacijah proti Ukrajini.

Takrat je za veselje in nogometno evforijo poskrbel Miran Pavlin, ki je na povratni tekmi zadel za 1:1, kar je bilo ob domači zmagi z 2:1 dovolj za pot na Nizozemsko in v Belgijo.

Pod vodstvom Srečka Katanca je Slovenija v kvalifikacijski skupini 2 zbrala 17 točk in zasedla drugo mesto za Norveško. To jo je popeljalo v dodatne kvalifikacije.

Njen tekmec je bila Ukrajina z zvezdnikoma Andrejem Ševčenkom in Sergejem Rebrovom. Prav Ševčenko je na prvi tekmi v Ljubljani 13. novembra Ukrajince sicer pripeljal do vodstva v 33. minuti, v drugem polčasu pa sta za preobrat poskrbela najboljši strelec Slovenije Zlatko Zahovič v 53. in Milenko Aćimović v 83. minuti. Prav Katančev "joker" s klopi Aćimović je bil junak, saj je zadel z znamenitim strelom s polovice igrišča.Ta je v igro vstopil v 45. minuti namesto Saša Udoviča. Ob slednjem so tekmo začeli še Mladen Dabanovič, Amir Karić, Mladen Rudonja, Darko Milanič, Željko Milinovič, Aleksander Knavs, Đoni Novak, Aleš Čeh, Sašo Udovič, Zahovič in Pavlin. Igral je tudi še Milan Osterc.

Taisti igralci so igrali tudi na povratni tekmi znamenitega 17. novembra 1999. V sneženju so Ukrajinci povedli z enajstmetrovko Rebrova, za eksplozijo veselja v Sloveniji pa je v 76. minuti poskrbel Pavlin z zadetkom, ki ga je videl sprva le on sam, saj se bele žoge na zasneženi podlagi praktično ni videlo.

"Moram reči še, da bog obstaja. Videl je, da bi bila uvrstitev Ukrajine krivica, zato je do konca pomagal nam," je po takratni uvrstitvi na EP med drugim povedal Katanec.

loading...
Loading...