Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

MANCA ŠPIK IN EROSI (5 of 7) Svet24.si

Manca Špik: "Naježila se mi je koža in zajokala...

par Petisvet.si

Letnica našega rojstva nam točno določi partnerja

ypj, kurdinja, sirija, Svet24.si

Ko pride vojna k tebi, moraš biti pripravljen

sarah poroka Svet24.si

Bosta nekdanja kraljeva zakonca spet stopila pred ...

Branko Đurić Njena.si

Đuro pod nivojem

lea sirk gaber Njena.si

Lea Sirk ponosna na moža in njegove raziskovalne ...

Magazin

Slovenija je po prijaznosti do okolja četrta država sveta

Deli na:
Slovenija je po prijaznosti do okolja četrta država sveta

Foto: osebni arhiv - Čudovina narava z lovrenškimi jezeri je vredna obiska.

Slovenija je ena okolju najprijaznejših držav na svetu. Glede na Good Country Index, za katerim stoji analitik in profesor Simon Anholt z Univerze v Vzhodni Angliji, se je na lestvici med 153 državami po pozitivnem prispevku za planet in podnebje uvrstila na četrto mesto. Pred njo so se tako uvrstile le Norveška, Švica in Portugalska.

Cilj raziskave je meriti vpliv posamezne države na širše okolje. V tej luči preverja več dejavnikov, pri tem pa upošteva velikost gospodarstva posamezne države, je razvidno iz spletne strani The Good Country.

Slovenija se je glede na raziskavo posebej dobro odrezala pri upoštevanju okoljskih dogovorov in uporabi snovi, ki povečujejo ozonsko luknjo. Prav tako je zabeležila dobre rezultate na področjih ekološkega odtisa in izvoza nevarnih pesticidov. Pri deležu obnovljivih virov energije se je znašla v povprečju.

"V dobi napredujoče globalizacije in medsebojne odvisnosti ima vsaka stvar prej ali slej vpliv na celoten sistem," je objavo rezultatov pospremil neodvisni politični svetovalec in ustanovitelj indeksa Anholt. "Moj namen je bil ustvariti prvi kazalec, ki bo meril vplive vsake države na celotno človeštvo, ves planet, torej zunaj njihovih lastnih meja," je dodal.

Indeks sicer meri tudi prispevek posamezne države h globalni znanosti in tehnologiji, pri čemer se je Slovenija med 153 državami uvrstila na 21. mesto, h kulturi (16. mesto), mednarodnemu miru in varnosti (128. mesto), svetovni ureditvi (45. mesto), blaginji in enakosti (47. mesto) ter zdravju in počutju (65. mesto).

Loading...