Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenci osvojili Teksas: Zdravljica za stotnijo slovenskih navijačev v Dallasu (FOTO in VIDEO)

Deli na:
Slovenci osvojili Teksas: Zdravljica za stotnijo slovenskih navijačev v Dallasu (FOTO in VIDEO)

Miriam Dončić - Foto: Andrej Miljković

Obračun lige NBA med Mavericks in Trail Blazers si je sinoči v dvorani American Airlines Center v Dallasu ogledalo tudi približno sto navijačev iz Slovenije, Luka Dončić pa je poskrbel, da jim bo za vedno ostal v spominu. Praktično sam je v zadnjih sedmih minutah naredil preobrat in se znova zapisal v košarkarsko zgodovino.

Rekordi Dončića se vrstijo iz tedna v teden. Prejšnji teden je tako postal šesti igralec po letu 2000, ki je več kot 1000 košev v ligi dosegel pred izpolnjenim dvajsetim letom, ter najmlajši v zgodovini lige s tremi trojnimi dvojčki. Nocoj je dosegel nov rekord; je namreč prvi 19-letnik, ki je pred vikendom All-Star presegel mejo 1100 doseženih točk.

Rekord je dosegel v svojem slogu, predvsem pa na veselje približno sto slovenskih navijačev, ki so potovali 27 ur, da bi ga videli v živo. Iz Benetk prek Amsterdama in Minneapolisa so nekaj ur prej prišli v Dallas in tam nemudoma postali atrakcija.

Oblečeni v barve slovenske zastave, v majicah z napisom Luka Dončić ter z osrednjo figuro, zdaj že maskoto slovenskih navijačev, Aleksandrom Javornikom iz Žalca, so bili opazni tako v dvorani kot na spletnih objavah lige NBA, Dallas Mavericks in drugih košarkarskih medijih v ZDA.

Foto: Reuters

Napovedovalec v dvorani jim je pred tekmo namenil skoraj dvominutno predstavitev, prek zvočnikov pa jim je klub med tekmo zaigral tudi Zdravljico.

Da jim bo obisk Teksasa za vedno ostal v spominu, je poskrbel Dončić. Slovenski čudežni deček si je še enkrat več v zadnji četrtini naprtil na rame breme celotne ekipe in jo popeljal do zmage. Dobrih osem minut pred koncem je imel Portland 13 točk prednosti (96:83), do konca pa je nato dosegel le še pet točk.


Dončić je v zadnji četrtini dosegel 13 od svojih 28 točk (9 skokov, 6 podaj), vključno s košem "And1", torej zadetkom in dodatnim prostim metom minuto in pol pred koncem pri izenačenju na 99:99.

Poročevalca s tekme sta takoj iz žepa potegnila podatek, da je met Dončića 11:16, ko se tekme lomijo v zadnjih dveh minutah. "Fenomenalen igralec," je dejal prvi, drugi pa dodal: "Izjemno je, česa je sposoben v odločilnih trenutkih. Ne boji se prevzeti odgovornosti, ni hotel razočarati številnih Slovencev, ki ga spodbujajo v dvorani."


Dallas je dosegel 26. zmago v sezoni, dvajseto pred domačimi navijači, tako da 27 tekem pred koncem rednega dela zaseda 11. mesto na zahodu. Za osmim, ki vodi v končnico, zaostaja za pet zmag.

Slovenski navijači si bodo v ZDA ogledali še gostovanje Dallasa v 300 kilometrov oddaljenem Houstonu ter 13. februarja prihod Gorana Dragića z Miamijem v Dallas. To bo prvi obračun slovenskih zvezdnikov v ligi, čeprav je malo verjetno, da bo Dragić po poškodbi kolena že pripravljen.

Bolj verjetno je, da se bosta Dončić in Dragić na parketu prvič srečala 28. marca v Miamiju, ko bo tam gostovala še precej večja skupina slovenskih navijačev. Po neuradnih podatkih naj bi na Florido tedaj pripotovalo blizu 400 Slovencev.