Zoran Janković Svet24.si

Janković okrcal ljubljansko Levico: Niti SDS jih ...

gospodarski minister Matjaž Han Svet24.si

Magna bo Sloveniji vrnila denar

20150112-00580293 Necenzurirano

Ko je hišni dobavitelj "zlizan" z bolnišnico: ...

mala seva buzekijan pernula pl Reporter.si

Miro Senica in Katarina Kresal sta sanjala, da ...

djokovic Ekipa24.si

Ufff, kakšne besede Đokovića: Ne vem, če bom ...

Voditeljska ekipa Petra Rupnik, Simon Rosc in Milena Novak Odkrito.si

Svet24TV: »Vsako uro terjamo odgovore!«

nagrade Ekipa24.si

Nov škandal! Lionel Messi se je požvižgal na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slavno znamenje Hollywood postalo Hollyweed

Deli na:
Slavno znamenje Hollywood postalo Hollyweed

Foto: Twitter

Napis Hollywood nad Los Angelesom je na novo leto postal Hollyweed, "sveta trava", potem ko je za zdaj še neznani storilec spremenil postavitev črk O v male E.

Vsaka črka je sicer velika več kot 13 metrov in za njihovo preureditev so bile potrebne resne atletske sposobnosti, ne le pogum, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preimenovanje napisa HOLLYWOOD v HOLLYWeeD je morda še odmev praznovanja, ko so prebivalci Kalifornije novembra na referendumu odobrili legalizacijo marihuane oz. "trave" (weed po angleško) za osebno uporabo, ugotavljajo ameriški mediji.

Varnostne kamere so sicer posnele le enega storilca in policija upa, da jim ga bo uspelo na podlagi teh posnetkov identificirati. Ne izključujejo, da morda ni imel pomočnikov. Primer sicer vodijo zgolj kot prekršek motenja posesti.


Napis so sicer postavili leta 1923 in sicer kot Hollywoodland, namenjen pa je bil oglaševanju prodaje zemljišč in stavb na tistem območju, ni pa se zgodilo prvič, da ga je kdo spremenil. Podobno so ga v Hollyweed spremenili tudi pred natanko 41 leti, ko je Kalifornija zrahljala kazni za uporabo marihuane. Tedaj je "akcijo" izvedel študent umetnosti Dany Finegood, navaja AFP.

Leta 1976 se je vrnil skupaj s prijatelji in odstranil en "L" ter napis spremenil v Holywood, ponovno pa je "udaril" leta 1990 in napis spremenil v "Oil war", kar naj bi bil protest proti prvi zalivski vojni.

Tokrat za akcijo ne more biti odgovoren on, saj je leta 2007 umrl. Star je bil 52 let, še navaja AFP.

Zaradi njegovih akcij je sicer mesto potem okrepilo varnost okoli napisa, postavilo ograjo, alarme in na koncu tudi nadzorni sistem kamer.