Thomas Matthew Crooks Svet24.si

Kdo je bil Thomas Matthew Crooks: Tiho je bil kot ...

kraja, tatvina, žepar Svet24.si

Oči na peclje, še posebno če je okoli vas več ...

900234_plenkovic_andrej Necenzurirano

Gospodarji Hrvaške v Sloveniji delajo to, kar ...

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Hahaha! Pogačar objavil zmagoslavno fotografijo, ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: 'Vinka' preganjala preteklost

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Magazin

Skakalna pravljica v Planici: Peter Prevc poljubil veliki kristalni globus (foto)

Deli na:
Skakalna pravljica v Planici: Peter Prevc poljubil veliki kristalni globus (foto)

Foto: Bobo

Peter Prevc in Robert Kranjec sta se na sklepni tekmi svetovnega pokala v Planici veselila dvojne zmage.

Slovenska reprezentanca je z dvojnim slavjem osvojila tudi vse danes postavljene cilje. Petru Prevcu se bo na podelitvi za najboljše v posebnem seštevku svetovnega pokala v poletih na drugem mestu pridružil Robert Kranjec, ki je na današnji tekmi še povečal naskok pred prvim zasledovalcem Forfangom.

Slovenci so potrdili tudi drugo mesto v pokalu narodov, kjer so pred njimi le Norvežani, tako visoko pa Slovenci še niso bili nikoli. "Vse smo odnesli, kar se je dalo," je po tekmi povedal slovenski trener Goran Janus.

Jurij Tepeš je v prvo poletel 221 m in za stopničkami zaostajal za slabih devet točk, v drugo pa dodal v zelo dobrih pogojih dodal 223,5 metra in zdrsel po lestvici na 13. mesto, Anže Lanišek je tekmo končal na 29. mestu, pristal pa je pri 208,5 in 198,5 metra.

Prevc in Kranjec sta imela najbolje izhodišče že po prvem skoku, saj je legendarni Japonec Noriaki Kasai na tretjem mestu za Kranjcem po polovici tekme zaostajal že za 10,5 točke za drugim mestom. Prvi, ki je v drugem poskusu opozoril nase, je bil Norvežan Kenneth Gangnes, ki je pristal pri 239 metrih, vseeno pa je bilo jasno, da po 15. mestu v prvem nastopu Slovenca lahko preseneti le v primeru napake.

Bolj zanimiva je bila končnica tekme. Boj za zmago je odprl četrtouvrščeni Forfang, ko je z 245 m dosegel osebni rekord in daljavo dneva, zaradi doskoka pa prejel slabše ocene. Tisoče slovenskih zastav je nato pozdravilo legendarnega veterana Noriakija Kasaija, ki pa z 231,5 metra ni bil dovolj dober za prevzem vodstva.

Forfanga sta lahko s prvega mesta zrinila le še Slovenca. 30.000 gledalcev je pozdravilo Kranjca, bučno spremljalo njegov let, nato pa je v napetosti večina obnemela in čakala odgovor, kam bo 34-letnega člana kranjskega Triglava poneslo doseženih 233 metrov. A perfekten skok in brezhiben telemark sta tudi zaradi visokih ocen zadostovala za prevzem vodstva in novo slovensko slavje. To se je še bolj razživelo po Petru Prevcu, ki je z 241,5 metra kot drugi skakalec dneva presegel 240-metrsko znamko in poskrbel za 15. zmago v sezoni in veliko veselico v dolini pod Poncami.

Za začetek slavja je takoj po skoku Prevca poskrbel že Kranjec, ki si je nadel na glavo veliko masko orla in prvi čestital sotekmovalcu iz kluba in reprezentance. "To sem načrtoval dalj časa. Posebej za danes sem dal delati glavo. Vsi fantje bi morali biti tam, ne da samo jaz letam," je o presenečenju za reprezentančnega kolega dejal Kranjec.

Sledila je slovesna podelitev nagrad najboljšim na tekmi in v sezoni, a smučarskega slavja z današnjo planiško prireditvijo še ni konec, saj se bodo slovenski smučarski asi na javni prireditvi vnovič zbrali v torek v Ljubljani.

Peter Prevc v sezoni 2015/16 ni podrl le vseh skakalnih rekordov zime, ampak je po pričakovanjih pobral tudi levji delež denarne pogače iz nagradnih skladov. Skupaj je z nagradami osvojil kar 248.800 švicarskih frankov (slabih 228.000 evrov). S 169.500 franki je na drugem mestu Nemec Severin Freund.

Ob številnih rekordih, za katere je v letošnji sezoni poskrbel Peter Prevc, je tudi rekordna prednost pred najbližjim zasledovalcem v svetovnem pokalu. Prevc je letos zbral 2303 točke, toliko jih v eni sezoni ni zbral še nihče, drugouvrščeni Nemec Severin Freund jih je vknjižil 813 manj.

Dosedanji rekorder je bil Avstrijec Andreas Goldberger, ki je leta 1995 v 21 tekmah zbral 1571 točk, 636 točk več kot Italijan Roberto Cecon. Slovenski šampion je tako rekorder tako po največji prednosti pred najbližjim zasledovalcem kot po najmanjši prednosti do zmagovalca, lani je namreč imel isto število točk kot Freund, a je globus izgubil zaradi manjšega števila zmag.

Dosedanji rekorder po številu točk v sezoni je bil Avstrijec Gregor Schlierenzauer, leta 2013 je zbral 2083 točk.

Znane so tudi uradne številke obiska letošnje planiške prireditve. Skupaj je bilo v dolini pod Poncami letos več kot 110.000 ljudi.

Četrtkovo prireditev, letos je Planica dobila dodatno tekmo, si je ogledalo 20.500 ljudi, petkovo 22.500, sobotno 32.500 in nedeljsko 33.000. Če k temu dodamo še obiskovalce sredinega odprtja, je številka presegla 110.000.

Vsekakor je to lep obet za Planico pred junijskim kongresom Mednarodne smučarske zveze v mehiškem Cancunu, kjer se bo Planica potegovala kar za dva dogodka. Za svetovno prvenstvo v poletih leta 2020, z novim planiškim centrom in izrednim obiskom pa tudi za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2021.