Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Severna Koreja zaradi pandemije odpovedala nastop na OI v Tokiu

Deli na:
Severna Koreja zaradi pandemije odpovedala nastop na OI v Tokiu

Foto: Profimedia

Severna Koreja se je odločila, da ne bo nastopila na letošnjih poletnih olimpijskih igrah med 23. julijem in 8. avgustom v Tokiu. Kot je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za šport, je razlog za odpoved "zaščita njenih športnikov in športnic pred pandemijo novega koronavirusa".

Po poročanju številnih medijev je odločitev o odpovedi športnikov in športnic iz Severne Koreje v deželi vzhajajočega sonca padla že 25. marca na sestanku tamkajšnjega olimpijskega komiteja, danes pa je bila ta odločitev objavljena na spletni strani ministrstva za šport.

V Pjongjangu pravijo, da v njihovi državi ni okužb z novim koronavirusom.

Severna Koreja je nazadnje bojkotirala poletne olimpijske igre v Seulu 1988.

"Nadaljevali bomo priprave na olimpijske igre, pri katerih si bomo skupaj z drugimi organizacijami prizadevali, da bi lahko športniki iz vseh držav in območij pokazali svoje znanje v varnem okolju," je nemška tiskovna agencija dpa povzela odziv prirediteljev iger.

Na novico o odpovedi nastopa severne sosede so se odzvali tudi v Južni Koreji. Na ministrstvu za združevanje so izrazili obžalovanje, ker športniki iz Severne Koreje ne bodo nastopili. "Upali smo, da bomo lahko na olimpijskih igrah naredili korak naprej v prizadevanjih za mir na Korejskem polotoku in poglobili sodelovanje na športnem področju," so sporočili iz Seula.

Na zadnjih igrah, zimskih v Pyeongchangu 2018, sta državi že naredili prvi korak v tej smeri. Takrat je Severna Koreja v znak otoplitve političnih odnosov na OI poslala 22 športnikov, pomembna simbolična poteza pa je bil tudi nastop skupne ženske hokejske ekipe, v kateri so igrale hokejistke obeh Korej.