aki 1 Odkrito.si

Pevec skupine Parni valjak v smrtni nevarnosti?

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

tim bergling, dj avicii1 Svet24.si

Prvič po tragični novici o prezgodnji smrti se ...

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

FOTO: Indira Ekić zasijala kot še nikoli

Anna Paynich Njena.si

MasterChef: Anna priznala, da najraje kuha gola

Magazin

"Še po telefonu ga slišiš ... to je žalitev, je kot nočna mora"

Deli na:
"Še po telefonu ga slišiš ... to je žalitev, je kot nočna mora"

Foto: Profimedia

Vsem, ki so ponoči klicali na mobilni telefon v Turčiji, se je "oglasil" turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

"Kot vaš predsednik vam čestitam ob 15. juliju, dnevu demokracije in narodne enotnosti. Naj se bog usmili naših mučencev. Veteranom želim zdravja in dobrega počutja," se je glasilo posneto sporočilo Erdogana ob vzpostavljanju povezave.

Po poročanju televizije CNN Türk, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije, so Erdoganovo sporočilo vključili danes malo po polnoči, slišati pa ga je bilo mogoče med vzpostavljanjem povezave ob klicu z enega na drugi mobilni telefon.

Sporočilo je osupnilo uporabnike družbenih omrežij. Nekateri so objavili video posnetke telefonov ob vzpostavljanju povezave, še poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Zdaj je pa dovolj ... še po telefonu ga slišiš ... to je žalitev, je kot nočna mora," je tvitnil turški opozicijski poslanec Aykut Erdogdu.

V noči s 15. na 16. julij 2016 so nekateri v turški vojski, nezadovoljni s 15-letnim vladanjem Erdogana, poskušali prevzeti oblast. Pučisti so zaprli mostove v Istanbulu, bombardirali parlament v Ankari in na ulice poslali tanke. A poskus je spodletel in Erdogan se je s počitnic zmagovito vrnil v Istanbul, ulice turških mest pa so preplavili tisoči Turkov, ki so nasprotovali udaru.

Med poskusom prevrata je bilo ubitih 250 ljudi, ki so jih razglasili za mučenike. Po puču je Turčija izvedla najobsežnejšo čistko v svoji sodobni zgodovini. Aretirali so več kot 50.000 ljudi, več kot 100.000 jih je ostalo brez službe.