mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Savdijci so za "moško Mona Liso" plačali kar 450 milijonov dolarjev, a da Vinci morda sploh ni njen avtor!

Deli na:
Savdijci so za "moško Mona Liso" plačali kar 450 milijonov dolarjev, a da Vinci morda sploh ni njen avtor!

"Da Vincijeva" slika Salvator Mundi ali Odrešenik sveta. - Foto: Profimedia

Dokumentarni film z naslovom The Savior for Sale, ki ga je režiral Francoz Antoine Vitkine, je znova pod vprašaj postavil avtorstvo slike Odrešenik sveta (Salvator Mundi), ki so jo pripisovali Leonardu da Vinciju. Slika, ki se jo je prijel vzdevek "moška Mona Lisa", je bila leta 2017 na dražbi prodana za rekordnih 450 milijonov dolarjev.

Film s podnaslovom The story of the Salvator Mundi (Zgodba Odrešenika sveta), ki bo na francoski televiziji na ogled prihodnji teden, je že sprožil polemike in razkril diplomatske spore med Francijo in saudskim lastnikom, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Najdražjo sliko na svetu naj bi kupili v saudski kraljevi družini v imenu saudskega prestolonaslednika Mohammeda bin Salmana, ki pa tega ni nikoli potrdil. Zanjo so na newyorški dražbi avkcijske hiše Christie's odšteli 450 milijonov dolarjev, s čimer je slika postavila rekord v najvišji ceni za umetniško delo, prodano na dražbi.

Slika, ki prikazuje Jezusa Kristusa z eno dvignjeno roko, medtem ko v drugi drži stekleno kroglo, naj bi nastala okoli leta 1505. Strokovnjaki si že vrsto let niso bili edini, ali je slika res Da Vincijevo avtorsko delo.


Oljna slika velikosti 65 krat 45 centimetrov naj bi nekoč pripadala angleškemu kralju Karlu I., potem ko naj bi bila prvotno ustvarjena za francosko kraljevo družino. V Anglijo naj bi jo s sabo prinesla hčerka francoskega kralja Henrietta Maria, ko se je leta 1625 poročila z angleškim monarhom.

Slika je bila leta 1958 na dražbi v Londonu prodana za zgolj 45 funtov. Takrat je veljala za delo enega od sledilcev Da Vincija, ne pa za njegovo lastno umetnino. Za več let se je nato za njo izgubila sled, nakar se je znova pojavila leta 2005 in bila deležna velikega zanimanja kot "izgubljeni Leonardo". Veljala je še za edino Da Vincijevo sliko v zasebni lasti. Pred leti jo je namreč za 127,5 milijona dolarjev kupil nek francoski oligarh.

Novi dokumentarec ponuja pogled v zakulisje zadnje prodaje in med drugim razkriva, da so znanstvene analize muzeja Louvre pokazale, da je slika sicer nastala v Da Vincijevi delavnici, da pa je umetnik sam le delno sodeloval pri ustvarjanju.

V filmu je po pisanju AFP razkrito tudi lobiranje predstavnikov francoske vlade v prid saudskim kupcem, ki naj bi bilo med drugim povezano z ohranjanjem dobrih gospodarskih vezi med Francijo in Savdsko Arabijo.