pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Šarapova ni osamljena: 28 ruskih športnikov pozitivnih na meldonij

Deli na:
Šarapova ni osamljena: 28 ruskih športnikov pozitivnih na meldonij

Foto: Getty Images

Osemindvajset ruskih športnikov je bilo pozitivnih na meldonij, odkar je ta od 1. januarja na listi prepovedanih sredstev. Zadnji na seznamu ruskih kršiteljev protidopinških pravil zaradi uporabe v Latviji izumljenega pripravka mildronat je vaterpolist Aleksej Bugajčuk, ki je tako postal 28 ruski športnik pozitiven na to snov.

Kot je poročala ruska tiskovna agencija Tass, je Bugajčuk zavrnil kontrolni test B ter je napisal pritožbo na Mednarodno plavalno zvezo (Fina), ki pa mu je nemudoma izrekla začasno prepoved tekmovanja na vseh tekmovanjih pod njenim okriljem.

Bugajčuk je bil pozitiven na prepovedani doping 18. januarja na svetovnem prvenstvu, ki je bilo v Srbiji v Beogradu.

Svetovna protidopinška agencija je meldonij, ki se prodaja pod imenom mildronat, uvrstila na prepovedani seznam 1. januarja letos. Skupno so od začetka leta odkrili že 123 športnikov, ki so bili pozitivni na omenjeno snov.

Med tistimi, ki so jih ujeli pri prekršku, sta bili tudi ruska teniška zvezdnica Marija Šarapova in ruska plavalka Julija Jefimova. Slednji grozi dosmrtna prepoved nastopanja zaradi uporabe dopinga, ker je to že njen drugi pozitiven dopinški izvid v karieri. Leta 2014 so jo zaradi anaboličnih steroidov suspendirali za 16 mesecev. Triindvajsetletna Rusinja je štirikratna svetovna prvakinja v prsnem slogu in dobitnica bronaste kolajne na 200 m prsno na olimpijskih igrah 2012 v Londonu.

Zaradi sistematične uporabe dopinga pa ruski atleti in atletinje niso smeli sodelovati na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Portlandu in jim grozi tudi izključitev iz olimpijskih iger v Riu de Janeiru.