favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

S tretjim naslovom Hamilton statistično med velikani formule 1

Deli na:
S tretjim naslovom Hamilton statistično med velikani formule 1

Foto: Reuters

Britanski voznik formule 1 Lewis Hamilton je v nedeljo zvečer na dirkališču v Austinu še tretjič osvojil naslov svetovnega prvaka in na svoj način doživel "American Dream". S tretjim naslovom se je tudi statistično vpisal med večno najboljše dirkače.

A tudi življenje Lewisa Hamiltona je mali "American Dream", ki ga tekmovalec rad kaže z zlatimi verižicami, ekstravagantnimi očali, luksuznimi avtomobili, privatnim letalom in še čim. Hamilton je sin priseljencev s Karibov, ki je kot prvi temnopolti voznik nastopil v tem tekmovanju, trikrat postal svetovni prvak in postal tudi najuspešnejši britanski dirkač v formuli 1.

Prav oče je bil med tistimi, ki se jim je Hamilton po tretjem naslovu najbolj iskreno zahvalil: "Moj oče je prišel iz niča in si želel, da se nam otrokom ne bi bilo treba tako boriti, kot se je sam. Za vse, kar sem dosegel, se moram zahvaliti njemu in družini, ker so me vedno podpirali in se za moj šport žrtvovali. Predobro se spominjam, ko me je peljal domov po prvem osvojenem naslovu britanskega prvaka in sva prepevala 'We are the Champions'. Ljudi bi rad navdihnil, da ne opustijo svojih sanj, upov in želja."

A vlogo sina revnega priseljenca je Hamilton medtem že povsem zamenjal in se navadil luksuza in objektivov ter se v novem svetu odlično znašel. "Hamilton svoj posel odlično obvlada. Po mojem je izven dirkalnika še boljši kot v njem," je za Britanca povedal Bernie Ecclestone, ki se zaveda možnosti, ki jih na področju odnosov z javnostmi ponuja Hamilton s svojim življenjskim slogom. Temu se je ta prilagodil tudi na VN ZDA, kjer si je med drugim nadel baseballsko kapico, ki jo je na spodnji strani senčnika krasila ameriška zastava.

Sedmega januarja 1985 rojeni športnik iz Stevenagea se je že davno vklopil tudi v elitni krog slavnih. S televizijskimi in pevskimi zvezdniki je dober prijatelj. Zna tudi uživati, saj si je, denimo, tik pred dirko v Teksasu privoščil deskanje v sončnem Miamiju in o vsem svojem početju spretno obveščal tudi javnost. Na socialnih omrežjih ima milijone navijačev, samo na Facebooku 3,3 milijona, ki neposredno izvedo vse, o čemer jih Hamilton s spretnimi "piarovci" obvešča. To so njegove življenjske zgodbe o igranju klavirja, psih Roscoeju in Coco, druženju z zvezdniki in športniki ter drugimi vplivnimi ljudmi sveta.

Hamilton ljubi tudi samopromocijo, kar je pravi blagoslov za šport, kjer ima tekmovalec glavo ves čas skrito v čeladi. "Navijači si želijo ljudi, ne tehnike. In Lewis svoj posel fantastično opravlja," je ocenil vodja dirke v ZDA Bobby Epstein.

Ne le z dirkami, Hamilton uspešno polni časopisne stolpce tudi s svojim povsem zasebnim življenjem. Odkar se je razšel s pop pevko Nicole Scherziger, se kaže z drugimi zvezdnicami. Letos je bil to karneval na Barbadosu s pevko Rihanno, kasneje pa so ga videli tudi v družbi manekenk Gigi Hadid in Kendall Jenner. To je del njegovega sloga. Zase trdi, da ne ve, kaj bo počel čez tri dni. "Ljudi, s katerimi sodelujem, to včasih spravlja ob živce," je to nekoč pokomentiral Hamilton in se pri tem prešerno nasmehnil.

A tudi to je lahko pot do uspeha. Tega se zavedajo tudi pri Mercedesu, kjer so z njim letos že podaljšali pogodbo do leta 2018. Mercedes do Hamiltona nima strogih zahtev in tekmovalec to vrača z neverjetnimi uspehi. In zanimivo, Hamilton se za svoje pogodbe pogaja sam.

Tekmovalec je vsekakor dokončno dozorel, s tretjim naslovom svetovnega prvaka pa se je za večno vpisal tudi v dirkaške anale. Zdaj je med deveterico ljudi, ki jim je v zgodovini uspelo naslov svetovnega prvaka osvojiti tri- ali večkrat. Že letos bo lovil nove rekorde. Doslej sta rekorderja po številu zmag v eni sezoni Nemca Michael Schumacher v letu 2004 in Sebastian Vettel v letu 2013 s po 13 zmagami. Hamilton je v Austinu osvojil svojo deseto zmago, do konca sezone pa so na sporedu še tri dirke.