Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

S preventivo in nadzorom do večje prometne varnosti v Posočju

Deli na:
S preventivo in nadzorom do večje prometne varnosti v Posočju

Foto: Profimedia

V Tolminu so se včeraj na pobudo Agencije za varnost prometa (AVP) z župani občin Tolmin, Kobarid in Bovec, predstavniki policije in Direkcije RS za infrastrukturo sešli na pogovoru o izboljšanju prometne varnosti v Posočju. Ta se je namreč v zadnjem obdobju poslabšala, zato so se dogovorili o konkretnih aktivnostih za izboljšanje razmer.

V letu 2018 so v Posočju zabeležili 17 odstotkov prometnih nesreč več kot v letu 2017, v prvi polovici letošnjega leta pa je število v primerjavi z lani naraslo že za 26 odstotkov, so navedli na AVP.

Povečalo se je tudi število smrtnih žrtev. Po podatkih Policijske uprave (PU) Nova Gorica je letos od skupno 11 umrlih v prometnih nesrečah na celotnem območju, ki ga pokrivajo, kar osem ljudi izgubilo življenje v Posočju. Lani so v tem času v prometnih nesrečah umrli trije ljudje. Med žrtvami je zelo visok delež motoristov, saj so se doslej smrtno ponesrečili trije vozniki motornih vozil in ena sopotnica.

Kot je povedal vodja sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica Evgen Govekar, se največ nesreč zgodi na cesti od Kobarida proti Trenti in Vršiču, ki je zelo privlačna za vožnjo, a obenem tudi najbolj nevarna.

Policisti si prizadevajo, da bi prometno varnost izboljšali tako na preventivni kot tudi na represivni ravni. Promet ob koncih tedna v Posočju že več desetletij nadzira postaja prometne policije Nova Gorica, ob nedeljah na različnih lokacijah izvajajo nadzor tudi s posebnimi prometnimi skupinami policistov, nekajkrat pa so jim pri tem pomagale tudi specializirane enote za nadzor prometa Generalne policijske uprave.


Vršilka dolžnosti direktorice AVP Vesna Marinko je izpostavila, da si bodo za izboljšanje prometne varnosti v Posočju prizadevali predvsem s pomočjo različnih preventivnih aktivnosti in s povečanjem nadzora.

"Agencija bo zagotovila silhuete policistov, ki bodo postavljeni na najbolj obremenjenih cestah, da odvrnemo tuje voznike od prekoračevanja hitrosti. Nabavili bomo letake in promocijski material, skupaj s policijo pa bomo prisotni tudi na moto točkah in ostalih prireditvah, kjer bomo ozaveščali o ključnih dejavnikih tveganja, kot so alkohol, hitrost in uporaba mobilnega telefona med vožnjo," je napovedala Marinkova.

Tolminski župan Uroš Brežan se strinja, da povečanje števila turistov prinaša tudi porast obsega težav v prometu, zato pobudo za srečanje na temo izboljšanja prometne varnosti ocenjuje kot izjemno pomembno. Kot je še poudaril, na lokalni ravni zelo dobro sodelujejo s sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter s policijskima postajama Tolmin in Bovec, obenem pa je nujno, da se nadaljujejo tudi investicije na državnih cestah, saj varnejša infrastruktura pripomore k višji stopnji prometne varnosti.

Tudi župana občin Bovec in Kobarid Valter Mlekuž in Marko Matajurc sta povedala, da so si na srečanju izmenjali veliko konkretnih predlogov. "Slikovite posoške ceste niso poligon za motoriste, s tem pa je treba seznaniti predvsem tujce preko njihovih motoklubov, " je poudaril Mlekuž.

Posoški župani kot eno od možnosti za boljši nadzor vidijo tudi povečanje pristojnosti redarjev Medobčinske službe občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči.