vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

branko grims Reporter.si

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

charlotte Odkrito.si

Tega Kate Middleton ne sme narediti!

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

S kvačkanjem želijo te Slovenke priti v Guinnessovo knjigo rekordov

Deli na:
S kvačkanjem želijo te Slovenke priti v Guinnessovo knjigo rekordov

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Članice skupine Slovenija kvačka so združile moči in bodo z izdelanimi tisoč kvačkanimi izdelki poskušale prisvojiti Sloveniji nov Guinnessov rekord. Začele so s kvačkanjem grbov 212 slovenskih občin, ki jih bodo na kulturni praznik slovesno predale občinam.

S podvigom, v katerem sodeluje 211 kvačkaric in en kvačkar, želijo obeležiti 30 let samostojnosti Slovenije.

"Začeli smo delati zbirko tisoč izdelkov. Vsak naredi poleg grba še štiri izdelke, ki se navezujejo na Slovenijo. Prihajajo zelo zanimivi kosi, med drugim kvačkani nagelj, potica, portreti pesnikov," je za STA povedala pobudnica projekta Jadranka Smiljić, ki je pred dvema letoma z Anito Kac že dosegla Guinnessov rekord v maratonu neprestanega kvačkanja.

Izdelke kvačkajo v c2c tehniki s prejo, izdelano v Majšperku, zaključiti pa jih morajo do 28. januarja, ko je načrtovana izdelava posnetka celotne zbirke za Guinnessov rekord. Na kulturni praznik 8. februarja nameravajo kvačkane grbe predati občinam, ki so odkupile te izdelke.


Gre za razmeroma velike kreacije, saj merijo več kot meter v dolžino in širino. Enotnega merila si po besedah Korošice Smiljićeve niso mogli zastaviti, saj imajo občine zelo različne grbe. "Vsak izdelek je unikat in vsak kvačkar je dal vanj svoj pečat," je povedala.

Za kvačkanje enega grba je potrebnih povprečno sto ur dela, s tem da v to ni všteto načrtovanje, izdelava motiva in ostalo. Delo se opravlja prostovoljno, večinoma ob službi, skrbi za družino in gospodinjskem delu.

Pri načrtovanju so se povezali z društvom Heraldica Slovenica. "Ob tem smo se veliko naučili o samih grbih, kaj pomenijo, iz katerih časov izvirajo. Največ težav pa smo imeli z Občino Divača, zato smo ji edini izdelali logotip, in ne grb," je pojasnila Smiljićeva.

Projekt, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, naj bi prispeval k povezanosti ljudi, promociji tradicije in zgodovine Slovenije in občin ter navduševanju javnosti nad kvačkanjem. "Mene osebno je kvačkanje že večkrat rešilo. Zanj ne potrebuješ veliko stvari, le ukrivljeno palčko, malo preje in že lahko začneš ustvarjati," je še povedala pobudnica. Kvačkanje želijo dvigniti na raven umetnosti. "Pomembno je tudi v meditativnem smislu, človeka sprošča in notranje izpolnjuje," je dodala.