EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

sonja-plešnar Njena.si

'Vem, zakaj me ljudje obtožujejo, da sem ...

maribor gw Ekipa24.si

Težavam pa kar NI IN NI VIDETI KONCA, ...

Magazin

Ruskim paraolimpijcem prepovedali udeležbo na OI

Deli na:
Ruskim paraolimpijcem prepovedali udeležbo na OI

Foto: Arhiv Reporterja

Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) je danes odločil, da ruski športniki invalidi ne bodo smeli nastopiti na septembrskih paraolimpijskih igrah v Riu.

Potem ko Mednarodni olimpijski komite (Mok) pred desetimi dnevi ni sprejel takšne odločitve in je zaradi sistemskega dopinga zaznamovane ruske športnike prepustil odločitvam posameznih krovnih zvez, pa so drugače ravnali pri krovni organizaciji za športnike invalide.

IPC je namreč danes zaradi afere z dopingom v Rusiji prepovedal nastope vsem športnikom iz te države. Paraolimpijske igre v Riu de Janeiru bodo med 7. in 18. septembrom.

McLarnovo poročilo, v katerem je Svetovna protidopinška agencija Wada razkrila, kako so v Rusiji med OI v Sočiju sistematično zlorabljali doping, je obremenilo tudi ruske paraolimpijce.

Kot je v obrazložitvi odločitve zapisal IPC, se je za tak korak odločila, ker Rusija ni mogla izpolniti njenih zahtev, predvsem tistih, ki zadevajo boj proti dopingu. IPC je ruski strani oziroma njenemu komiteju omogočila obrambo in predstavitev svoje plati zgodbe, na glasovanju pa je potem izvršni odbor IPC soglasno potrdil kazen oziroma izključitev.

Po pravilih IPC ima ruski paraolimpijski komite sicer 21 dni (do 28. avgusta) časa za pritožbo.

"Ta odločitev je na naša ramena naložila težko breme. A smo jo morali sprejeti, predvsem zaradi našega paraolimpijskega gibanja. Kot krovna zveza športa invalidov smo odgovorni za pošteno tekmovanje, za to, da imajo tekmovalci enakovredne razmere za nastope. To je vse skupaj pomembno za integriteto in verodostojnost paraolimpijskega športa," je določitev pojasnil predsednik IPC Phillip Craven.

Craven je še dodal, da so se zaradi pomembnosti odločitve dodatno posvetovali s tistimi, ki so izdali McLarovo poročilo, ter možnost dialoga in razjasnitve dogajanja ponudili tudi ruskemu paraolimpijskemu komiteju. "Po preučitvi vseh dokazov smo razočarano ugotovili, da je sistemski doping segal tudi na področje para športa," je dejal predsednik IPC, ki je še posebej ostro obsodil nemoralno plat takšnega ravnanja: "Groza me je njihove logike, da medalje opravičujejo vse. Vse skupaj je udarec prav v srce paraolimpijskega gibanja, kaže tudi na nespoštovanje do športnikov in njihovega zdravja. Njihova lakota po uspehih za vsako ceno je ogrozila naš šport v celoti."

Izključitev Rusije je po mnenju Cravena tudi prava priložnost, da v Rusiji naredijo rez in začnejo znova na zdravih temeljih. "Žal mi je športnikov. Toda so del pokvarjenega sistema in upam, da se bodo nujno potrebne spremembe zgodile. Prepričan sem, da bomo v prihodnosti lahko spet pozdravili ruske športnike v naši družini."

Suspenz Rusije pa zdaj odpira tudi možnost, da do nastopa na igrah pridejo športniki invalidi drugih držav. Rusi so namreč imeli po kvalifikacijah in kvotah predvidenih kar 267 mest v 18 športih na igrah. A so pri IPC opozorili, da bodo o morebitnih povabilih drugim državam lahko razmišljali šele, ko bodo obravnavali vse morebitne ruske pritožbe.

Loading...