Revija Reporter
Magazin

Ruski olimpijec objel Ukrajinca - v Kijevu ne bodo zadovoljni

STA
13 424

19. feb. 2022 8:53 Osveženo: 8:56 / 19. 2. 2022

Deli na:

Ukrajinski smučar prostega sloga Oleksandr Abramenko objemu z ruskim tekmecem Iljo Burovom ne želi pripisovati prevelike simbolike. Po olimpijski tekmi v Pekingu se je namreč bronasti Burov objel s srebrnim Abramenkom, čeprav je ukrajinski športni minister Vadim Hutcajt športnikom priporočal, da se med igrami izogibajo ruski ekipi.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Hutcajt v intervjuju za spletni časopis Tribuna.com še povedal, da so na "domoljubnem spletnem srečanju" trenerjem priporočili, da "ne stojijo z ruskimi športniki in se z njimi ne fotografirajo".

Na vprašanje, ali je bila njegova gesta primer olimpijskega duha, je Abramenko za sobotno izdajo nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung odgovoril, da je na to težko odgovoriti, da pa je bila njuna podobna skupna fotografija že v letu 2018, ko je Ukrajinec v Pyeongchangu osvojil naslov olimpijskega prvaka, Burov pa je bil bronast.

"Že takrat so me slikali, ko sem čestital Ilji. Na teh igrah seveda nisem želel, da se to ponovi, a se je zgodilo, da me je objel. No, pač je, kar je," je dejal Abramenko, ki je v kitajski prestolnici osvojil edino medaljo za svojo domovino.