bencin, dizel Svet24.si

To se po covidu-19 še ni zgodilo z bencinom in ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

klemen-jaklic_us Necenzurirano

Ustavni sodnik gradi milijonsko vilo, živi pa v ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ruski košarkar že v startu nad sodnike: Smo moški, ne metuljčki

Deli na:
Ruski košarkar že v startu nad sodnike: Smo moški, ne metuljčki

Rusija proti Nigeriji na svetovnem prvenstvu v kosarki. - Foto: FIBA

Včerajšnji uvodni dan svetovnega košarkarskega prvenstva za moške na Kitajskem je minil brez presenečenj. Favoriti za najvišja mesta so suvereno opravili naloge; Srbija je s 105:59 premagala Angolo, Španija je v drugem polčasu nadigrala Tunizijo s 101:62, Argentina pa je bila boljša od Južne Koreje s 95:69.

Prvi strelec Srbije, ki ob branilcih naslova iz ZDA sodi med glavne favorite za zlato medaljo, je bil Bogdan Bogdanović s 24 točkami, po 14 pa sta jih dodala Nikola Jokić in Nikola Milutinov. V ekipi Srbije zaradi poškodbe kolena ni igral Nemanja Bjelica. Za Angolo je 15 točk vknjižil Carlos Morais, deset jih je zbral Leonel Paulo.

Srbijo jutri čakajo Filipini, 4. septembra pa bodo predtekmovanje sklenili proti Italiji, ki je bila včeraj v drugi tekmi v skupini D boljša s 108:62.

Španci, svetovni prvaki iz Tokia 2006, so drugi polčas proti Tuniziji dobili s 59:23, v tretji četrtini pa so se vseh skrbi otresli z delnim rezultatom 30:8. Ricky Rubio je dosegel 17 točk in zbral devet podaj, Sergio Llull pa je dodal 16 točk.


Španija nastopa v skupini C, kjer sta še Portoriko in Iran, ki sta poskrbela za najbolj razburljivo tekmo dneva. Azijski podprvaki iz Irana so v 32. minuti vodili s 70:53, v 37. pa so imeli še vedno prednost 74:65. Filipinci so tekmo zaprli z delnim izidom 30:11, vključno z dvema trojkama glavnega junaka tekme Davida Huertasa (32 točk, trojke 5:7) ter košem Javierja Mojica v zadnji sekundi za zmago s 83:81.

Argentina je prvenstvo odprla proti na papirju najšibkejši reprezentanci v skupini B, v kateri sta še Rusija in Nigerija. Za Južnoameričane je Nicolas Laprovittola dosegel 17 točk, Luis Scola jih je pri svojih osemintridesetih letih zbral 15, prvi zvezdnik Južne Koreje Ricardo Ratliffe, naturalizirani Američan, pa je tekmo končal pri 31 točkah in 15 skokih.


Bolj izenačena je bila druga tekma v tej skupini. Rusi so šele v zaključku strli odpor Nigerije, krilni center CSKA Moskve Andrej Voroncevič pa se je po tekmi hudoval nad sodniki. "Verjetno sodniki ne vedo, kako se igra košarka v Evropi. Ne pustijo nobenega kontakta; to je vendarle košarka ne odbojka. Smo moški, ne metuljčki," je dejal Rus, ki je igrišče zapustil po 25 minutah igre zavoljo petih osebnih napak.

Osemnajsto svetovno prvenstvo na Kitajskem - v nedeljo je znova na sporedu osem tekem, dve s prenosom na Kanalu A (Kanada - Avstralija, Grčija - Črna gora), ki se bo končalo 15. septembra, sodijo manj kakovostni sodniki. Zaradi nesoglasji med Fibo in evroligo na Kitajskem ni nobenega sodnika iz evrolige, Slovenijo pa med delivci pravice zastopa Boris Krejič.