premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

doncic slovenija dj 1 Ekipa24.si

Uh, kako je po nosu udarila Dončića! Slovenski ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Rusi na Evrovizijo poslali pevko, ki je za Ukrajince "človeška bomba"

Deli na:
Rusi na Evrovizijo poslali pevko, ki je za Ukrajince "človeška bomba"

Foto: Eurovision.tv

Ruska izbranka za letošnje evrovizijsko tekmovanje Julija Samoilova je sprožila polemike po tem, ko se je izkazalo, da je leta 2015 nastopila na območju Krima, ki ga je Ukrajini zasegla Rusija.

Ruska državna televizija Channel One je odločitev, da bo državo maja v Kijevu predstavljala 27-letna pevka z balado Flame is Burning, naznanila v nedeljo.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Rusija z odločitvijo o tem, koga bo poslala v ukrajinsko prestolnico, odlašala do zadnjega, s tem pa sprožala medijska ugibanja o tem, da bi se iz tekmovanja lahko tudi umaknila iz bojazni po protestih.

Letošnje sodelovanje Rusije v Kijevu ne bo minilo brez političnih napetosti, glede na to, da nekdanji sovjetski sosedi nista v dobrih odnosih, odkar si je Moskva marca leta 2014 priključila Krim. Tekmovanje za pesem Evrovizije, znano po kiču in všečnih pop skladbah, naj bi bilo sicer po poročanju AFP politično nevtralno, vendar pa politika ni daleč stran o krvavega konflikta, za katerega je Moskva obtožena, da ga še naprej neti na vzhodu Ukrajine.

Julija Samoilova je za AFP potrdila, da je junija 2015 sodelovala na gala koncertu na Krimu, katerega cilj je bil popularizirati šport. To bi lahko ogrozilo njeno udeležbo na Evroviziji, saj je Ukrajina objavila seznam ruskih pop pevcev s takšnim ozadjem. Črni seznam 140 ruskih izvajalcev je objavila oktobra, vendar brez Julije Samoilove.Pevka ne verjame, da bi to lahko bila težava. "Kar bo, pa bo," je dejala. Ukrajinska varnostna služba pa je napovedala, da bo zadevo preučila ter da bo o njenem sodelovanju v Ukrajini sprejela "uravnoteženo odločitev".

Sodelovanje Julije Samoilove je sicer v Ukrajini že sprožilo nekaj ostrih kritik. Aktivist in novinar, krimski Tatar Ajder Muždabaev, je na Facebooku zapisal, da jo Rusija uporablja kot "človeško bombo" in "propagandno orodje". Politični analitik Taras Berezovec pa je presodil, da bi prepoved nastopa bila "edina pravilna in zakonita odločitev".

Julija Samoilova o političnih vprašanjih glede nastopa v Kijevu ne želi razmišljati. "Moj cilj je dobro peti," je dejala 27-letnica, ki je od otroštva na invalidskem vozičku kot posledica neustreznega odziva na cepljenje. Vendar pa ne želi, da bi jo to določalo. "Ne počutim se kot gibalno ovirana oseba," je dejala. Leta 2013 je bila druga na televizijskem tekmovanju talentov, leta 2014 je nastopila na zimskih paraolimpijskih igrah v Sočiju, o nastopu na Evroviziji pa je "sanjala vse življenje".

Evrovizijsko tekmovanje je udeleženca na invalidskem vozičku že gostilo. Leta 2015 je bila to poljska predstavnica Monika Kuszynska.