Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Rohani zanikal, da je zahteval zakritje golih kipov v Rimu

Deli na:
Rohani zanikal, da je zahteval zakritje golih kipov v Rimu

Foto: Getty Images

Iranski predsednik Hasan Rohani se je danes odzval na ponedeljkov dogodek, ko so ob njegovi novinarski konferenci v Kapitolskih muzejih v Rimu zakrili vse gole kipe. "Italijani so gostoljubni ljudje, ki si prizadevajo ustvariti prijetno vzdušje za gosta. Za to se jim zahvaljujem," je dejal ter dodal, da zakritja kipov ni zahteval.

Za ta korak ob novinarski konferenci Rohanija in italijanskega premierja Mattea Renzija so se Rimu odločili v znak spoštovanja do Rohanijeve veroizpovedi. Nekatere razstavljene antične umetnine so popolnoma zakrili z belimi paneli, pri večerji pa iz spoštovanja do islama niso stregli vina.

Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je danes sicer zatrdil, da ne Renzi ne on sam o tem nista bila obveščena. Po njegovem mnenju je bilo zakrivanje kipov z lesenimi paneli "nerazumljivo dejanje".

Številni opozicijski italijanski politiki in časniki so ukrep kritizirali kot sramotno klečeplazenje pred voditeljem z viri bogate muslimanske države, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Rohani je Rim obiskal v okviru evropske turneje, na katero se je odpravil le dober teden dni po tem, ko je v veljavo stopil zgodovinski dogovor o rešitvi jedrskega spora med Iranom in svetovnimi velesilami. ZDA in EU sta tako odpravili dolgoletne gospodarske sankcije, ki so ohromile iransko gospodarstvo, Iran pa je v veliki meri omejil svoje jedrske aktivnosti.

Iran in Italija sta v sklopu obiska podpisala nekaj gospodarskih sporazumov, med drugim pa je bilo govora tudi o končanju konflikta v Siriji ter boju proti skrajni sunitski skupini Islamska država. V Vatikanu je Rohanija v to