Revija Reporter
Magazin

Reportaža: Med jadralnimi padalci v Posočju

Marko Medvešek

24. jul. 2018 6:00

Deli na:

Lep dan nad Sočo je na vzletišče Kobala še pozno popoldne privabil nekaj deset jadralnih padalcev.

Primož Lavre

Na Soči je prosto letenje danes že eden glavnih adutov lokalnega turizma. Lani so v vsem Posočju imeli okoli 20.000 vzletov z jadralnimi padali in zmaji.

Med dolgim in počasnim vzpenjanjem po ovinkasti in razdrapani cesti na Kobalo nad Tolminom je Reporterjeva odprava naletela na štoparko. Poljakinja Ula se je nekaj ur prej z jadralnim padalom spustila s 1080 metrov visokega vzletišča, njen avto pa je ostal na vrhu. Ker ni imela drugega prevoza, se je na Kobalo odpravila kar peš, češ saj me bo kdo pobral. Ni idealno, a užitek letenja nad dolino reke Soče je bila pripravljena plačati z nekajurnim grizenjem asfalta v breg.

Padalec je s Kobale poletel proti Tolminu.

Primož Lavre

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o navdušenju Slovencev in tujcev nad jadralnim padalstvom; o pomenu prostega letenja za turizem v Posočju in širše; o prizorih nad Tolminom ali Kobaridom na višku sezone; o izkušnji Belgijke Emily, ki z jadralnim padalom prvič poletela nad dolino reke Soče; kaj privablja tuje proste letalcev v Slovenijo in s čim jih lahko prepričamo, da pridejo in se nato tudi vračajo; o športu in turistični panogi, ki temelji na delu prostovoljcev; o kritikah na račun padalskih zanesenjakov.

Padalec je poletel z vzletišča Lijak nad Vipavsko dolino.

Primož Lavre