900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Besni Timi Zajc stresel jezo na trenerje: Žal moraš pri nas tako delati kot rečejo, drugače si izključen iz reprezentance

Deli na:
Besni Timi Zajc stresel jezo na trenerje: Žal moraš pri nas tako delati kot rečejo, drugače si izključen iz reprezentance

Planica v letu 2020 - Foto: Bobo

Prvi tekmovalni dan posamične tekme za naslov svetovnega prvaka v smučarskih poletih v Planici je minil v znamenju slabih nastopov slovenske četverice. Še najboljši je bil Anže Lanišek na 17. mestu, medtem ko je najbolj razočaral Timi Zajc, ki je v zapisu po tekmi želel, da glavni trener prevzame odgovornost fanotv za slabe nastope.

Mladi skakalec iz Hramš je bil daleč od poletov, ki so ga nekoč krasili v Planici, ko je zajadral tudi do 240 metrov. Tokrat je bil videti povsem izgubljen, odgovore pa je zahteval od glavnega trenerja Gorazda Bertonclja, kot je zapisal na svojem profilu na Instagramu.

"Žal se je danes vse podrlo. Celo poletje sem treniral, da bi danes letel proti zadnji črti. Mislim, da morajo tukaj veliko odgovornost prevzeti trenerji. Žal moraš pri nas tako delati, kot rečejo, drugače si izključen iz reprezentance. Zato hočem, da tukaj glavni trener prevzame odgovornost za slabe nastope vseh slovenskih skakalcev," je slabo uro po tekmi zapisal Zajc.

"Rečem lahko samo hvala lepa in na svidenje," je še dodal za konec in se nekako vdal v usodo na posamični tekmi. Še pred tem je zbranim novinarjem pod Poncami razlagal o svojih težavah na letalnici. "Težko rečem, zakaj ni šlo. Danes nisem bil sposoben leteti daleč in upam, da bomo do sobotnih serij našli rešitev. Za zdaj še ne vem, moram počakati, da mi kdo kaj pove, potem pa bomo videli naprej," je izgubljeno razlagal 20-letni skakalec.

"Bil sem premalo odločen. Verjetno je še kakšen drug problem v mojih skokih, formi. Vse se je začelo podirati in očitno nisem dovolj pripravljen za to svetovno prvenstvo," je razglabljal.

Tudi Bertoncelj je bil nad poleti svojih varovancev razočaran. "Predvsem po dobrem poletu Anžeta Laniška v poskusni seriji. Fant je takrat opravil najboljši polet v življenju. Očitno je bil predober, želel je preveč in naredil je svojo klasično napako - ponesrečen polet. Preostali so očitno pokleknili pod pritiskom bremena. V krču so bili, pa čeprav smo rekli, da ni pritiska in da naj se sprostijo ter uživajo, temu ni bilo tako," je dejal in se pomudil še pri komentarju Zajca.

"Tipičen odgovor tekmovalca, ko malce izgubi občutke. Ni odskakoval z nogami. V četrtek je vsaj malo, tokrat nič. Ko tekmovalec ne odskakuje, je zakrčen v zgornjem delu. Imel je nizko parabolo leta, nič hitrosti ... Kljub dvakrat relativno dobrim pogojem so bili njegovi skoki kratki," je pristavil Kranjčan.

Odgovornost morajo zato po njegovem mnenju prevzeti tudi skakalci. "Če se da to popraviti, je odvisno od psihološkega stanja tekmovalca, koliko je pripravljen to spremeniti. Treba si je zaupati in biti odločen. Timiju je to že nekajkrat uspelo. Iz Ruke v Nižnij Tagil je storil pozitiven preobrat, zdaj se mu pa spet ponavlja zgodba. Ko nekaj izgubi, nima več nobenega zaupanja. Rezultat je potem takšen, kot je," je razpredal glavni trener reprezentance.


Šok terapija po spremembi ekipe za nedeljsko tekmo ni mogoča, saj se je žirija tekmovanja odločila, da obstaja pravilo, da se predskakalci ne morejo uvrstiti na ekipno tekmo. Zaradi tega tako Peter Prevc in Žiga Jelar nista v igri za nedeljski nastop. Prevc je že danes napovedal sobotni odhod iz mehurčka.

Rešitev je v spodbudi, pravi Bertoncelj. "Treba je reči par spodbudnih besed in opraviti temeljito analizo. Popraviti je treba dolžino poletov. Ni vseeno, kako zapustimo Planico," je odločen glavni trener, ki mu ni žal, da je izkušnje, ki jih ima Peter Prevc, pustil zunaj reprezentance za posamično tekmo. Od cilja - medalje - vseeno ne odstopa. "Upanje umira zadnje," je sklenil pogovor z novinarji.

Glede na petkove skoke, veliko možnosti za preboj proti vrhu ni. Je pa vsaj Lanišek z osebnim rekordom v poskusni seriji in z dobrim poletom v drugi seriji posamične tekme nakazal, da vse morda le ni izgubljeno.

"Točno vem, kaj sem naredil narobe v prvi seriji. Bil sem zelo jezen sam nase. Ne pogoji ne kaj drugega mi ni vzelo toliko, kot sem vzel sam sebi. Jutri je nov dan, dvigniti je treba glavo in ni še konec poletov. Vsak polet je svoja zgodba in hrabro je treba iti naprej," je kot edini pozitivno razlagal Lanišek.

"Po eni strani želiš biti sproščen, po drugi želiš napadati. Na letalnici je treba najti pravo mero. Mislim, da mi lahko uspe in gremo naprej v jutrišnji dan. Škoda prvega poleta, saj sem počepnil kot deček v kategoriji do devet let, preveč nazaj, kar se ne more iziti. Lahko sem vesel, da sem se uvrstil v drugo serijo," pa je priznal 24-letni Domžalčan.

Malce več je od prvega dne pričakoval Bor Pavlovčič. V četrtek je bil presenetljivo dober, danes precej slabši. "Pričakoval sem, da bom malce bolje skakal. Imel sem nekaj težav in očitno ni bilo toliko sproščenosti, kot bi si želel. Jutri bo zagotovo bolje," je optimist 22-letni domačin.

Ozračje v slovenski vrsti kljub temu ostaja napeto. Sobota bo dala odgovor, kaj se lahko spremeni čez noč. Če se lahko stanje toliko poslabša od četrtka do petka, bi lahko določen pristop pomenil tudi izboljšanje od petka do sobote. To je bilka, ki se je slovenski skakalci po spodletelem petku oklepajo.