Milan M Svet24.si

Ločitve, ki pretresajo slovensko politično sceno

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

Jurij Šorli, Tomaž Kokot Necenzurirano

Prvi poštar in minister – partnerja v poslih ...

DAVORIN KOPŠE, PARAPLEGIK Reporter.si

Noro: Vidni član SDS Davorin Kopše grozi z ...

doncic slovenija dj 1 Ekipa24.si

Uh, kako je po nosu udarila Dončića! Slovenski ...

009 Njena.si

Slovenska pevka Eva Černe se je poročila

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pustna sobotna iskrica za pomoč lačnim otrokom zbrala več kot 110.000 evrov

Deli na:
Pustna sobotna iskrica za pomoč lačnim otrokom zbrala več kot 110.000 evrov

Radio Ognjišče je v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije tudi letos pripravil Pustno sobotno iskrico, dobrodelno prireditev, ki je v minulih letih uspešno podala roko različnim projektom v misijonskih deželah.

Letos smo se z dobrim delom zazrli v Etiopijo. Pri tem so nam pomagali zmagovalca šova na „Slovenija ima talent" duo WildArt, Luka Sešek in skupina Proper. Do 15.40 smo zbrali 111.477 evrov. Ljudje iz krajev, v katerih delujejo slovenski misijonarji, imajo s pomočjo darov poslušalcev priložnost živeti lepše življenje. Pred leti smo z zbranimi sredstvi reševali lakoto na Madagaskarju, zgradili šoli v Kambodži in na Madagaskarju, kupili čolne za prevoz otrok po Amazonki, obnovili predporodno sobo in del porodnišnice v Afriki in še mnogo drugega ...

Z dobrodelnim pustnim rajanjem v dvorani v Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava, ki se je zaključilo ob 14. uri, se je sklenila letošnja tradicionalna 15. Pustna sobotna iskrica, dobrodelna akcija zbiranja sredstev, ki so namenjena misijonom. Letos smo skupaj z Misijonskim središčem Slovenije zazrti v Etiopijo, to veliko in zelo preizkušeno afriško deželo, kjer se marsikdaj zdi, da tamkajšnji otroci nimajo prihodnosti. Don Boskovi salezijanci se s svojimi misijonskimi podvigi trudijo, da bi bilo drugače. Ob pogledu na zbrane darove radijci in osebje Misijonskega središča Slovenije ostajamo brez besed in globoko hvaležni za vašo dobroto.

Tudi še v naslednjih dneh lahko sporočite svoj namen, da tudi vi sodelujete v akciji. Obiskovalce interneta vabimo da uporabijo spletni obrazec, lahko pa svoj naslov in višino daru s pomočjo SMS pošljete na številko 051 377 377. Bog povrni vašo dobroto!

Naša sodelavca, Jure in Izidor sta misijone v Etiopiji obiskala v lanskem novembru in spoznala tamkajšnje razmere. „V Etiopiji smo spoznali v kakšnih razmerah živijo družine, kakšen je vsakdan otrok, vstopili smo v šole, za katere skrbijo misijonarji salezijanci. Na zahodu Etiopije, v mestu Gambela, je velik misijonski center, v katerem vsakodnevno zavetje najdejo šolarji in dijaki.

S sredstvi, ki jih zbiramo v okviru letošnje Pustne sobotne iskrice in dobrodelnem pustnem plesu, ki se bo Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava začel ob dvanajstih, bomo skušali poskrbeti za čim več vsakodnevnih obrokov, ki jih, sicer pogosto lačnim otrokom, skušajo zagotoviti vsak dan," je povedal Jure Sešek.

„Podnebje v Gambeli ni ravno prijazno z domačini, komarji sejejo malarijo, suša pogosto udari v prazne žitnice. Gre za predel Etiopije, ki ni ravno prvi na izboru učiteljev, ki iščejo delo, ni prva izbira iskalcev zaposlitve ali družin, ki iščejo blagostanje.

Otroci, ki na misijonu preživijo tudi mnoge proste ure, se pod streho salezijanskega centra pogosto zatekajo prav zaradi skromnega obroka, ki ga skušajo zagotoviti salezijanci," dodaja Izidor Šček, ki je v Etiopiji posnel tudi precej video gradiva. Vse prispevke, ki so nastajali med njunim obiskom Etiopije, lahko vidite in slišite ter preberete na spletnem naslovu radio.ognjisce.si.

Misijonar Jože Andolsek in Jure Sešek se zahvaljujeta vsem darovalcem


Jože Andolšek, ki z darovi iz Slovenije in Avstrijske Koroške že leta skuša pomagati Etiopiji, je v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije v Gambeli skrbel za gradnjo nove šole na enem od tamkajšnjih misijonov. Kot je povedal v današnjem dopoldnevu, je njegova velika žalost spremljati statistiko, ki je neusmiljena in kaže, da v Afriki vsakih nekaj sekund zaradi lakote umre otrok. Samo v Etiopiji pa je več kot 4 milijone otrok sirot, njihovi starši so v večini primerov žrtve okužbe z aidsom.

Po končanem pustnem rajanju pravi, da ostaja brez besed: „Težko bi z besedami opisal vse to, kar se je danes dogajalo. Nekaj neverjetnega! Prepričan sem, da smo vsi, ki smo bili tukaj zraven, darilo za tiste ljudi tam daleč, ki nimajo vsak dan tistega obroka, ki smo ga mi že tako vajen. Večkrat pravim, da je preobilje naša lakota, saj imamo vsega dovolj. Kar se je zgodilo danes v Sloveniji, je čudež. V imenu vseh tistih ljudi, otrok, ki bodo deležni obroka vsak dan, se vam prisrčno zahvaljujem. Bog plačaj za vašo velikodušnost."

Pred meseci so na misijonu v Gambeli blagoslovili prostore nove šole, ki je zrasla s pomočjo slovenskih darov, zdaj pa si želijo, da bi otroci, ki jo obiskujejo, vsak dan lahko prejeli tudi skromen obrok. Skromno kosilo tamkajšnji misijonarji pripravijo za deset centov (evro). Z darom treh (3) evrov tako enemu otroku zagotovimo hrano za ves mesec. Bog povrni vašo dobroto!