stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prve stopničke za Ano Drev: druga na veleslalomu v Flachauu

Deli na:
Prve stopničke za Ano Drev: druga na veleslalomu v Flachauu

Foto: Getty Images

Slovenska alpska smučarka Ana Drev je osvojila drugo mesto na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v avstrijskem Flachauu. Tekmovalka iz Šmartnega ob Paki je vodila po prvi vožnji, v finalu pa je ob prihodu v cilj za 94 stotink sekunde zaostala le za Nemko Viktorio Rebensburg, ki je zmagala s četrtim časom druge vožnje.

Tretje mesto je pripadlo Italijanki Federici Brignone (+0,99).

Drevova je kot edina Slovenka nastopila v finalu. Tridesetletna tekmovalka iz Šmartnega ob Paki, ki tekmuje le v veleslalomu, je osvojila svoje prve stopničke v svetovnem pokalu, pred tem je bila najboljša sedma, decembra na veleslalomu v Courchevelu.

"Zelo smo veseli. Za to se dela, za to se trenira, super, da ji je uspelo. Je v zelo dobri formi, obdržala je formo iz Lienza, tudi naslednjo tekmo, ko je nastopila, je znova vodila po prvi vožnji. V finalu je imela zelo slabe razmere, imela jih je sicer tudi Rebensburgova. Komaj čakamo naslednje tekme," je bil z razpletom tekme zadovoljen glavni trener slovenske ženske ekipe za tehnične discipline za svetovni pokal Denis Šteharnik.

Drevova je v odlično formo prišla tik pred slovenskim vrhuncem sezone, tekmovanjem za zlato lisico v Mariboru. Veleslalom za svetovni pokal alpskih smučark bo 30. januarja, slalom pa 31.

Drevova je še drugič zapored v tej sezoni po odlični in napadalni vožnji vodila po prvi vožnji. V Lienzu je vodila po prvi vožnji, v finalu pa je po napaki v zgornjem delu proge odstopila. V Flachauu si te napake ni privoščila. Nastopila je kot zadnja na startu ter, kljub nekoliko previdnejši vožnji, na koncu vendarle skočila na svoje prve stopničke, ki jim je bila tako blizu že v Lienzu.

Rebensburgova je bila zelo dobra že v prvi vožnji na progi poimenovani po avstrijskem smučarskem asu Hermannu Maierju. Takrat je za Slovenko zaostala le štiri stotinke sekunde. V finalu se je odlično odrezala Brignonejeva, ki je bila na prvi progi z zaostankom 77 stotink sekunde peta. Italijanka je zmagala na uvodnem veleslalomu v Söldnu.

Avstrijka Eva-Maria Brem, zmagovalka veleslaloma v Courchevelu, tretja na prvi progi, je v finalu zdrsnila na četrto mesto, kar pa je še vedno bilo dovolj za prevzem vodstva v posebnem seštevku discipline. Po ponesrečenem nastopu, zasedla je komaj 19. mesto, je Švicarka Lara Gut, zmagovalka veleslalomov v Lienzu in v Aspnu, pristala na drugem mestu z zaostankom 30 točk. Gutova sicer še naprej vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala in je še povečala vodstvo, potem ko je prva izzivalka Američanka Lindsey Vonn odstopila v finalu.

Na startu prve vožnje so bile še tri Slovenke, ki pa so bile prepočasne za trideseterico in finalno vožnjo. Katarina Lavtar je s startno številko 31 zasedla končno 39. mesto (+2,91), Tina Robnik je s startno številko 55 nazadnje bila 42. (+3,30), sedemnajstletna Meta Horvat pa je s startno številko 56 zasedla končno 51. mesto (+3,64).

Drevova je osvojila prve stopničke za slovensko alpsko smučanje v tej sezoni, upoštevajoč tudi moško konkurenco, potem ko si je serijska zmagovalka tekem svetovnega pokala in najuspešnejša slovenska alpska smučarka vseh časov Tina Maze vzela enoletni tekmovalni premor. "Joj, kaj bi dala, da bi stali skupaj na štengah," je ob dosežku Drevove tvitnila Mazejeva. Drevova je z osvojenimi 147 točkami skočila na deveto mesto v veleslalomskem seštevku. Bremova (392) ima na prvem mestu 245 točk več. V skupnem seštevku je Drevova najvišje uvrščena Slovenka na 33. mestu.

Karavana se bo preselila v Cortino d'Ampezzo, kjer bosta 23. in 24. januarja smuk in superveleslalom.