mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

20200330-00997910 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Dražen Zečić in Marko Škugor intervju Sašo Radej Odkrito.si

Marko Škugor nam NI povedal RESNICE!

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Magazin

Protidopinški funkcionar: Državni doping ni samo v Rusiji

Deli na:
Protidopinški funkcionar: Državni doping ni samo v Rusiji

Foto: Arhiv Reporterja

Olivier Niggli, novi generalni direktor Svetovne protidopinške agencije (Wada), opozarja, da Rusija zagotovo ni edina država, ki je športnikom nudila pomoč pri zlorabi prepovedanih poživil. "Res se je zgodilo v eni državi. V Rusiji. To smo razkrili. Vendar bi bilo naivno verjeti, da gre le za eno državo," je dejal Niggli.

Zato bo Wada po besedah Nigglija svoje moči usmerila v iskanje grešnikov tudi v drugih državah.

Rusija je po ugotovitvah neodvisnega preiskovalca Wade Richarda McLarna med zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju leta 2014 izvajala sistemski doping. Ker je država zavestno sodelovala, podpirala in omogočala ruskim športnikom zlorabo prepovedanih sredstev in pomagala nato pri prikrivanju, je McLaren priporočil Mednarodnemu olimpijskemu komiteju (Mok) naj Rusijo izključi s poletnih olimpijskih iger v Riu.

Mok se ni odločil za takšno potezo, temveč raje za obravnavo posameznih ruskih športnikov. Le ruska atletska zveza in ruska zveza za dviganje uteži sta imeli zaradi državnega dopinga skoraj v celoti prepoved nastopanja v Riu.

Niggli, sicer odvetnik po poklicu, je na čelu Wade od julija. Je precej skeptičen, da se je v Rusiji miselnost glede zlorabe dopinga po vseh škandalih kaj spremenila. "A v daljni prihodnosti obstaja upanje, da se bo tudi v Rusiji kaj premaknilo na bolje. Na nas je, da okrepimo nadzor in izgradimo takšen sistem učinkovitih ukrepov, ki bo bdel nad elito ruskih športnikov in preprečeval zlorabe," meni Niggli.

Loading...