GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prioritete Fife: pregon nogometašev zaradi poklona padlim vojakom

Deli na:
Prioritete Fife: pregon nogometašev zaradi poklona padlim vojakom

Foto: Getty Images

Fifa je sprožila disciplinski postopek proti reprezentancama Anglije in Škotske, ker so nogometaši na dresih nosili cvetove v spomin na žrtve prve svetovne vojne.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sprožila disciplinski postopek proti reprezentancama Anglije in Škotske zaradi kršenja pravil, ki se nanašajo na prepoved izkazovanja političnih stališč na tekmah. Nogometaši so na tekmi kvalifikacij za nastop na svetovno prvenstvo 2018 na svojih športnih majicah nosili makove cvetove v spomin na padle vojake.

Fifa je pred tekmo, ki so jo Angleži dobili s 3:0, obe ekipi posvarila, da bi lahko nošenje simbolov, trakov z makovim cvetom na njih, lahko imelo politično, versko ali komercialno sporočilo, kar je v nasprotju s pravili Fifi, ki izrecno nasprotuje nošnji kakršnih koli političnih ali drugih simbolov na tekmah, tudi osebnih, sloganov, fotografij ali podob.

Fifa spoštuje pomembnost obeleževanja 11. novembra, ko zavezniški narodi praznujejo dan spomina na padle vojake, t. i. Armistice Day, torej na dan podpisa premirja ter konca 1. svetovne vojne, vendar bi nošenje makovih cvetov na športnih majicah pomenilo sporočilo, ki ni dopustno v skladu s pravili mednarodne zveze.


"Britanski nogometaši se želijo pokloniti ljudem, ki so izgubili življenje v boju za svojo domovino in našo varnost. Mislim, da bi Fifa to morala spoštovati," je že pred časom dejala britanska premierka Theresa May. Iz nogometnih zvez Anglije in Škotske so nato napovedali nespoštovanje Fifinega stališča ter napoved tudi uresničili na tekmi na stadionu Wembley, v okviru četrtega kroga kvalifikacijske skupine F za nastop na SP 2018 v Rusiji, v kateri je tudi Slovenija.

"Velika Britanija ni edina država, ki je imela vojne žrtve. Vprašanje je, zakaj bi delali izjemo le za eno državo," pa se je v izjavi za BBC spraševala generalna sekretarka Fife Fatma Samba Diouf Samoura, ki je opozorila Angleže in Škote, da bi lahko prišlo do sankcij, če reprezentanci ne bosta spoštovali odločitve Fife.

V angleški in škotski zvezi so stališče Fife označili za škandalozno. V obeh zvezah pričakujejo denarno kazen, čeprav celo v posameznih krogih omenjajo, da bi razkazovanje simbolov reprezentanci stalo tudi točk v kvalifikacijah. Anglija z 10 točkami vodi na lestvici skupine F, Slovenija je druga z 8 točkami, Škotska je peta s 4 točkami.

Reprezentanci Severne Irske in Walesa so se po posvetovanju s Fifo odločili za črne, žalne trakove brez makovih cvetov.