zda vesna_vuk_godina - foto Simen Svet24.si

Antropologinja Vesna V. Godina: Nekoč je bil ...

Peter Novak Svet24.si

Solarne in hidroelektrarne bi že imeli, če bi se...

Terence Darrell Kelly Svet24.si

Avstralec priznal, da je ugrabil štiriletnico

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

aki Njena.si

Kje tiči vzrok za Akijevo prerano slovo?

Ahonen Ekipa24.si

ŠOK v smučarskih skokih! Skakalni šampion ...

Magazin

Princ Andrew zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju ob naziv kraljeva visokost

Deli na:
Princ Andrew zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju ob naziv kraljeva visokost

Princ Andrew - Foto: Profimedia

Britanski princ Andrew, ki se v ZDA sooča z obtožbami spolnega nadlegovanja, je ostal brez častnih vojaških položajev, so sporočili iz Buckinghamske palače. Prav tako naj ne bi več uporabljal naziva njegova kraljeva visokost.

"Ob odobritvi in strinjanju kraljice je vojvoda Yorški častne vojaške položaje in kraljeva pokroviteljstva vrnil kraljici," so sporočili iz palače po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Prav tako naj ne bi več uporabljal naziva njegova kraljeva visokost, so po poročanju britanskega BBC povedali viri v palači.

Sin kraljice Elizabete II. se je sicer že leta 2019 odpovedal opravljanju javnih dolžnosti, ki jih imajo člani britanske kraljeve družine.

V ZDA proti njemu poteka sodni postopek v okviru civilne tožbe Virginie Giuffre zaradi spolne zlorabe v sodelovanju s pokojnim Jeffreyjem Epsteinom in njegovo sodelavko Ghislaine Maxwell. Giuffrejeva trdi, da jo je princ spolno zlorabil, ko je bila mladoletna. Princ Andrew obtožbe zanika.

Ameriški zvezni sodnik Lewis Kaplan je ta teden zavrnil zahtevo njegovih odvetnikov, da tožbo zavrže zaradi dogovora o poravnavi podobne tožbe med Epsteinom in Giuffrejevo iz leta 2009, po katerem je v zameno za odstop od tožbe dobila 500.000 dolarjev. Sojenje princu se bo tako predvidoma začelo letos jeseni ali pozimi.