pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pričakuje se rekordna udeležba na ljubljanskem maratonu

Deli na:
Pričakuje se rekordna udeležba na ljubljanskem maratonu

Foto: Bobo

Danes bodo v slovenski prestolnici potekali osrednji teki Volkswagen 21. Ljubljanskega maratona, ko se bo na treh razdaljah pomerilo rekordno število tekačev, prijavljenih je 18.244, od tega na 42 km 2074 maratoncev in 536 maratonk. Skupno s sobotnimi teki otrok, osnovno in srednješolcev bo nastopilo skoraj 28.500 tekačev in tekačic.

Trasa bo potekala v središču mesta in njegovi okolici, tretjič bo preizkušnja na najdaljši razdalji potekala v enem samem krogu, proga na 21 km pa bo dala tudi slovenskega prvaka in prvakinjo. Start teka na 10 km bo ob 8.30, teka na 21 in 42 kilometrov pa se bosta začela ob 10.30. Že deset minut prej bo start paraplegikov in rolkarjev. Vse tekaške preizkušnje se bodo začele na Slovenski cesti med hotelom Cubo in Uršulinsko cerkvijo, cilj bo na Kongresnem trgu.

Zmagovalec na 42 km bo prejel 20 tisoč evrov, če bo postavil rekord proge, bo dobil dodatnih tri tisoč evrov, če pa se bo spustil pod mejo 2:08:00, bo odnesel še pet tisoč evrov.

Maraton v slovenski prestolnici stalno raste, izjemno tudi po številu udeležencev. Prvi ljubljanski maraton, ki je bil 27. oktobra 1996, je na 42, 21 in sedem kilometrov pritegnil 673 tekačev, na najdaljši razdalji pa sta zmagala najboljša slovenska maratonca doslej ter lastnika državnih rekordov Roman Kejžar in Helena Javornik.

Na lanskem ljubljanskem maratonu je z rekordnim časom (2:08:21) slavil Etiopijec Limenih Getachew, v ženski konkurenci pa njegova rojakinja Melkam Gizew. Slovenski naslov je osvojil Mitja Kosovelj, ki je bil skupno deseti. Med atletinjami je bila najboljša Slovenka v boju na državni naslov Neža Mravlje skupno peta. Na 21 kilometrov sta bila najhitrejša Rok Puhar in Tina Čačilo, na 10 km pa Jan Petrač in Sonja Roman.