Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pri obnovi Žičke kartuzije se zapleta: Jelinčič trdi, da je bil razpis prirejen za točno določenega izvajalca

Deli na:
Pri obnovi Žičke kartuzije se zapleta: Jelinčič trdi, da je bil razpis prirejen za točno določenega izvajalca

Žička kartuzija - Foto: Primož Lavre

SNS je danes na komisijo za preprečevanje korupcije, državno revizijsko komisijo in računsko sodišče poslala zahtevo po nadzoru nad izvedbo javnega razpisa za obnovo Žičke kartuzije. V stranki so prepričani, da zadeva ne teče v skladu s konservatorskim aktom in principom dobrega gospodarja.

Kot so spomnili, je aprila 2018 ministrstvo za kulturo naročilo pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) izdelavo konservatorskega načrta za enoto Špitalič pri Slovenskih Konjicah - zgornji samostan Žičke kartuzije.

V načrtu so predstavljeni štirje konservatorski pristopi, štiri možne različice končne predstavitve objekta. Prvi je ponudil koncept popolne rekonstrukcije cerkve, drugi koncept historične kritine, tretji koncept je moderni pristop, četrti ohranjanje objekta v obstoječem stanju.

ZVKDS je lanskega februarja izdal kulturnovarstveno soglasje za prvo fazo konservatorskih posegov, ki predstavljajo gradbeno - statično sanacijo cerkve sv. Janeza Krstnika.

Predstavniki občine Slovenske Konjice, ki je naročnik obnove cerkve v Žički kartuziji, zagovarjajo uporabo tretjega koncepta, za katerega pa po mnenju SNS ni upravičenega razloga.

Kot so zapisali v dopisu, se je prenova začela brez arhitekturnega razpisa in javne razprave, poleg tega obstoja sum, da je do trenutne investicije prišlo mimo določil zakona o javnem naročanju.



Odločitev za izbor tretjega koncepta po mnenju stranke "najverjetneje temelji na koruptivni praksi odločevalcev", izvedbena dela, ki se trenutno potekajo na projektu, pa "grobo posegajo v določila o varstvu kulturne dediščine". "Gre za izvedbo del, ki v popolnosti degradira videz Žičke kartuzije," so dodali.

Kot navajajo, je iz portala javnih naročil razvidno, da je bil ves čas namen rekonstrukcije objekta pokritje s kamnito kritino ter da je bil izgled strehe do določene točke jasen, "v nadaljevanju pa so več kot očitno nadvladali finančni interesi posameznikov". Ker je izvedba javnega naročila v tolikšni meri obremenjena z nejasnostmi in nerazumnimi odločitvami, mora postopek zapasti pod ponovno preučitev zadeve, menijo.

"Prepričan sem, da gre za razpis, ki je prilagojen za točno določenega izvajalca, ki želi izvesti le pomično streho, kar pa je v nasprotju z že omenjenim konservatorskim načrtom," je v dopisu zapisal predsednik stranke Zmago Jelinčič Plemeniti.

Iz odločitve o oddaji javnega naročila z aprila 2020 je tudi razvidno, da je prispelo sedem ponudb. Najcenejša in tudi izbrana je bila ponudba GMI, inženiring in vzdrževanje za ceno 695.000 evrov. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da je bila končna pogodbena vrednost 747.000 evrov, torej ne več gre več za najugodnejšega ponudnika, saj sta bila ugodnejša tako prijavljeni GNOM kot tudi SANING.

Konjiška občina je z obnovo cerkvenega objekta v Žički kartuziji začela lani. Trenutno poteka statična sanacija objekta, temu bo po idejni zasnovi arhitekta Roka Žnidaršiča sledilo pokritje cerkve s premično streho. Umetnostnozgodovinska stroka in arhitekti so glede primernosti načrtov razdeljeni.