cavazza smrekar 1 Odkrito.si

Uresničena želja Sebastiana Cavazze in Ajde ...

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

tim bergling, dj avicii1 Svet24.si

Prvič po tragični novici o prezgodnji smrti se ...

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

FOTO: Indira Ekić zasijala kot še nikoli

Anna Paynich Njena.si

MasterChef: Anna priznala, da najraje kuha gola

Magazin

Pri Luksorju odkrili grobnico sodnika izpred več kot 3500 let

Deli na:
Pri Luksorju odkrili grobnico sodnika izpred več kot 3500 let

Foto: Profimedia - Fotografija je simbolična.

Egiptovski arheologi so v bližini Luksorja na jugu Egipta odkrili antično grobnico, stari več kot 3500 let, v njej pa osem mumij.

Ob mumijah so našli še pisane lesene sarkofage in več kot tisoč pogrebnih figuric. Kot so ocenil v Kairu, gre za pomembno odkrije.

"Tam je deset krst in osem mumij. Izkopavanja potekajo," je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil vodja arheološke skupine Mostafa Vaziri.

Grobnico iz časov 18. dinastije so odkrili v bližini slovite Doline kraljev. Pripadala je članu plemstva z imenom Userhat, ki je bil mestni sodnik, je sporočilo pristojno ministrstvo.

Kot so še pojasnili, so grobnico enkrat že odprli, in sicer v času 21. dinastije pred približno 3000 leti, da bi dodali še več mumij, ki so jih takrat želeli zaščiti pred roparji grobnic.

Znotraj grobnice so arheologi med drugim odkrili sarkofage, okrašene z umetelnimi risbami v rdečem, modrem, črnem, zelenem in rumenem ter okrašene z izrezljanimi smrtnimi maskami. Odkrili so tudi oranžne in zelene glinene lonce ter več kot tisoč kipcev ušabti. Slednje so v antičnem Egiptu pogosto pokopavali skupaj z umrlimi; njihov namen je bil, da bi pokojniku v posmrtnem življenju pomagali pri različnih opravilih.