kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Preživeli drznega "velikega pobega" Paul Royle umrl v Avstraliji

Deli na:
Preživeli drznega "velikega pobega" Paul Royle umrl v Avstraliji

Foto: Reuters

Avstralski vojni veteran Paul Royle, eden od dveh še živečih udeležencev znamenitega pobega iz nacističnega zapora poimenovanega veliki pobeg, je umrl v 101. letu starosti. Royle je umrl zaradi padca v bolnišnici v Perthu, je medijem sporočil njegov sin.

Sin Paula Royla je dejal, da je njegov oče živel življenje v polni meri in da ga je na koncu pokončal padec.

Royle je bil eden izmed 76 zavezniških zapornikov, ki so marca 1944 izkopali rov in poskušali pobegniti iz nemškega vojnega zapora Stalag Luft. Pobeg iz nacističnega zapora je uspel samo trem zapornikom, preostale je ulovila nacistična tajna vojna policija gestapo, ki je 50 ubežnikov usmrtila.

Ko je nekdanjemu pilotu britanskega vojnega letalstva RAF uspelo uiti iz rova, je s sojetnikom poiskal skrivališče. Njuna prostost ni trajala dolgo, saj so ju nacisti kmalu ujeli v manjši vasi in ju vrnili v zapor.

V večmesečnem kopanju rova je sodelovalo 600 ljudi. Royle je bil zadolžen za odstranjevanje izkopane zemlje. Nosil jo je tako, da je z zemljo napolnil hlače in jo potem na skrivaj raztresel po dvorišču zapora.

Royle je v lanskem intervjuju za avstralski ABC povedal, da se še vedno spominja prijetnega občutka svobode, ko je prišel iz rova in zagledal drevesa ter kupe snega.

Drzen pobeg zavezniških zapornikov iz nacističnega zapora je ovekovečil film Veliki pobeg iz leta 1963, v katerem je nastopil znani igralec Steve McQueen. V filmu se je režiser osredotočil na ameriške poglede in pobeg skozi rov prikazal kot pobeg z motorjem.

Royle je povedal, da mu film ni bil všeč, saj med pobegom ni bilo niti motorjev niti Američanov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.