premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prevc pred Planico: Trenutno mi ta rekord prav nič ne pomaga oziroma me bolj kot ne ovira

Deli na:
Prevc pred Planico: Trenutno mi ta rekord prav nič ne pomaga oziroma me bolj kot ne ovira

Foto: Bobo

Novo smučarsko letalnico bratov Lada in Janeza Goriška v Planici bodo v četrtek najprej na uradnem treningu in nato še v kvalifikacijah pred petkovo posamično preizkušnjo preizkusili tudi tekmovalci. Na startu kvalifikacij bo enajst Slovencev, najboljša Peter Prevc in Jurij Tepeš sta si nastop na tekmi že zagotovila.

"Motiv za Planico je vedno izredno velik najprej zaradi res ogromnega števila gledalcev in navijaškega vzdušja, kar nas zelo veseli, druga zelo pomembna stvar je, da imajo naši skakalci dobro formo in, če imamo dobro formo, bo precej lažje leteti. V tem trenutku sta Peter in Jurij tista, ki imata največ možnosti za preboj na sam vrh, bomo pa videli tudi, kako se bodo znašli ostali fantje. Upam, da se bodo z letalnico čim preje spoprijateljili in da bo vse ok," je bil pred začetkom planiškega skakalnega praznika optimističen trener slovenskih skakalcev Goran Janus, na uradni predstavitvi reprezentance na vlaku Slovenskih železnic.

Janus rekorda ne more napovedovati: "Letos v Vikersundu sta padla dva svetovna rekorda, je pa res, da je planiška velikanka prenovljena, predvsem bo veliko odvisno od termike in dnevne forme tekmovalcev in bomo videli. S sezono sem zadovoljen. Predvsem je treba pogledati dobre plati in to sta nedvomno ekipna zmaga v Willingenu in svetovni rekord Petra Prevca."

Pod Poncami bo okronan nov zmagovalec skupnega seštevka v svetovnem pokalu. Čeprav ima Nemec Severin Freund 94 točk prednosti pred Prevcem, ni še prav nič odločeno, saj sta na sporedu še dve posamični preizkušnji. Avstrijec Stefan Kraft za Freundom zaostaja 175 točk, za Prevcem pa 81 točk.

Prevc je v letošnji sezoni skakalno dozorel, najlepši trenutek je vsekakor bila zmaga s svetovnim rekordom četrt kilometra na letalnici v Vikersundu, končno tretje mesto v skupnem seštevku novoletne turneje ter zmaga na Japonskem v Saporu, na svetovnem prvenstvu v Falunu pa je za vsega 1,1 točke zgrešil bron. Lansko sezono je v Planici, sicer na manjši skakalnici zmagal, nazadnje pa v skupnem seštevku pristal na drugem mestu za zmagovalcem Poljakom Kamilom Stochom.

Lastnik petih posamičnih zmag v svetovnem pokalu je doslej dokazal, da mu letalnice ležijo, saj je dve zmagi vpisal prav v poletih. "Priprave so povsem enake, osnova je vedno miren počep in dober odskok, pri samem letu se nato delajo razlike, ki jih lahko iz skoka v skok spremeniš. Torej treba se bo umiriti, je veliko 'džumbusa' okoli vsega, največji izziv bo tako, če se čez dan znaš umakniti in umiriti," je dejal skakalec iz Dolenje vasi v Selški dolini.

Čeprav je v medijih veliko govora o rekordih in različnih skakalnih mejnikih, pa je vrhunski tekmovalec s svojimi mislimi osredotočen le na naslednjo tekmo: "Trenutno mi ta rekord prav nič ne pomaga oziroma me bolj kot ne ovira. V tem trenutku mi ta rekord prav nič ne pomeni, čas za razmišljanje o rekordu bo po koncu sezone."

"Sama letalnica mi takrat, ko sem dobil priložnost za ogled, ni ostala v najbolj pozitivni sliki, saj je bilo še vse razbito in še v gradnji. Seveda, da je nekaj živčnosti prisotne, kajti informacij še ni. Upam, da mi bodo slovenski predskakalci pomagali s svojimi vtisi, kajti bo pomagalo, če bom denimo izvedel iz prve roke, kako visoko z mize odskočiš, ali je nalet strm, radius oster, miza dolga ali kratka," je dodal Prevc.

S skupnim seštevkom se ne želi obremenjevati: "Tako kot na skandinavski turneji, se bom skušal osredotočiti na skoke, to mi je tudi uspelo, a se mi je pripetil tudi kakšen slabši skok. Ker pa je Severin celo turnejo skakal brez napak oziroma so bile napaka toliko majhne, si je priboril takšno prednost."