Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prevc: Himno poslušati pred pojočo množico, so mi šle vse kocine pokonci

Deli na:
Prevc: Himno poslušati pred pojočo množico, so mi šle vse kocine pokonci

Foto: Reuters

Peter Prevc se po velikem slovenskem zmagoslavju na prenovljeni velikanki ni prepustil čustvom, saj njega in ekipo čakata še dve tekmi, današnja ekipna in finalna nedeljska, ki bo odločala tudi o novem zmagovalcu skupnega seštevka svetovnega pokala. En trenutek po tekmi pa so tudi umirjenega Gorenjca preplavila čustva, ob poslušanju slovenske himne.

Tekmovalcu iz Dolenje vasi v Selški dolini so v njegovo čast ob zmagi slovensko državno himno Zdravljico zaigrali že lani, na manjši skakalnici, vendar pa je bilo tokratno vzdušje po prvi slovenski zmagi na prenovljeni velikanki vseeno nekaj posebnega.

"Pri obeh podelitvah je bil zelo enkraten občutek himno poslušati pred množico, mogoče danes ni bilo dežja. Danes pa so navijači imeli še toliko energije, da so himno tudi zapeli, kar je pa sploh eden boljših občutkov, meni so šle kocine kar pokonci," je po sanjskem dnevu dejal Prevc, ki je že v četrtek z lepimi poleti napovedoval, da je v formi in da bo v igri za najvišja mesta.

Po prvi seriji pa ni bilo več dvomov, da bo 22-letni letalec težko premagljiv. Cela Planica je dihala kot eno, ko je Prevc skočil 248,5 metra daleč, s čimer je visoko postavil letvico ter na novo zakoličil rekord prenovljene planiške letalnice. Prevc je poletel le poldrugi meter manj od sijajnega skoka v Vikersundu, s katerim je kot prvi človek v zgodovini preletel četrt kilometra.

"Moram reči, da danes nisem startal na metre ali rekorde, temveč sem se osredotočil predvsem na svoj naslednji skok ter skušal biti čim bolj umirjen, kar mi je tudi uspelo. Je pa bilo to, da sem skočil rekord nove letalnice zelo dobrodošlo in sem še toliko bolj zadovoljen," je dejal Prevc. Z zmagovitem finalnim skokom pa je bil res zadovoljen: "Vse se je lepo izšlo ter postavilo na svoje mesto, enostavno se mi je finalni skok sestavil zelo dobro skupaj."

Že v zraku, ko se je odrinil v finalu za zmago, je Prevc lahko pogledal proti navijačem v dolini: "Ko sem prišel z odskočne mize sem videl, kako mi stojijo smuči in da z njimi nimam preveč dela, da sem jih pravilno postavil. Tako sem lahko pogledal proti dolini, kamor me je na srečo tudi vodilo, kar je seveda bila tudi posledica ustreznih vetrovnih razmer."

Ravno pogosto se v skakalnem športu ne zgodi, da bi skakalec za svoj skok dobil najboljšo oceno kar pet dvajsetic za čistih 60 točk, ocena, ki jo je dobil za zadnji skok dolg 233 metrov, s katerim je prepričljivo osvojil prvo mesto. "To je zame seveda nov mejnik, ampak, kot so se vsi v Sloveniji spraševali, če so bili sodniki pristranski na svetovnem prvenstvu v Oslu, se tudi zdaj lahko tujci sprašujejo, če so bili sodniki pri moji oceni pristranski. Tako, kot sem takrat rekel, zmeraj se lahko vse obrne," je še dejal Prevc.

Prave občutke o skakalnici je Prevc dobil že v četrtek: "Zelo dobrodošlo je bilo, da sem že včeraj zelo stabilno odskakal in sem si lahko v glavi ustvaril pravo vizijo in uredil misli, da mi vse skupaj uspe."

Slovenski skakalec si je z zmago zagotovil možnosti tudi za zmagoslavje v skupnem seštevku svetovnega pokala. V nedeljo bo na sporedu še zadnja posamična tekma v sezoni, Prevc je razliko do vodilnega Nemca Severina Freunda zmanjšal na 44 točk. Vendar pa si po šesti posamični zmagi v karieri in tretji v tej sezoni ne želi ustvarjati nerealnih pričakovanj: "Vse ostaja ravno tako, kot je bilo."

"V nedeljo se bo videlo. Je pa Severin v boljšem položaju, saj ima več manevrskega prostora. Zanesljivo pa je odlično, da pred ekipno tekmo na posamični celotna ekipa doseže lepe uvrstitve. Jutri je seveda nov dan, vse ekipe bodo imeli točke na ničli, bomo videli, kako se bo razpletlo, potrebnih bo osem skokov. Planica je vedno eno lepo doživetje, veliko ljudi je, za finiš sezone pomeni še glavni test tekmovalca, ko se je še posebej treba zbrati, ker so poleti," je sklenil Prevc.

Od devetih slovenskih finalistov je kar šesterica na domači tekmi osvojila točke, štirje pa so bili v prvi enajsterici. Nova letalnica je tako prinesla tudi prvo slovensko dvojno zmagoslavje, saj se na stari ni zgodilo, da bi na prvo in drugo stopničko zmagovalnega odra stopila Slovenca.