kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Magazin

Prenovljene Križanke odpirajo vrata z muzikalom Vesna

Deli na:
Prenovljene Križanke odpirajo vrata z muzikalom Vesna

Križanke - Foto: Wikipedija

Prenova avditorija Križanke je končana. Z Mestne občine Ljubljana (Mol) so včeraj sporočili, da so prejeli uporabno dovoljenje za prenovljeno poletno gledališče v Križankah. Rekonstruirani in nadgrajeni avditorij je tako pripravljen na nove umetniške prireditve. Prva se bo zgodila konec meseca, 24. avgusta bo na sporedu muzikal Vesna.

Delavci na javnem razpisu izbranega podjetja Makro 5 gradnje so te dni zaključili dela na območju poletnega gledališča Križanke, ki so ga začeli obnavljati februarja. Dobrih 2,4 milijona evrov vredna obnova bi morala biti nared že pred meseci, a se je zamaknila predvsem zaradi arheoloških najdb.

V sklopu projekta, nad katerim sta bdela ljubljanska mestna občina in Festival Ljubljana, so v celoti prenovili projekcijsko kabino, poglobili in razširili orkestrski prostor ter izvedli nov dvižni sistem odrskega podija, so v sporočilu za javnost pojasnili pri Molu.

Ni pa še nared streha nad prizoriščem, ki jo jo bodo zaradi naknadne spremembe projektne dokumentacije obnovili kasneje. Po besedah direktorja in umetniškega vodje Festivala Ljubljana Darka Brleka bo nova streha opremljena z elektroniko. Da bi preprečili ponovne poškodbe, se bo ta ob nenadnih vremenskih spremembah zaprla samodejno.



Rekonstrukcijo in nadgradnjo avditorija so v Križankah namreč začeli zaradi snežne ujme, ki je aprila 2016 poškodovala pomično streho.

Dogodki v sklopu 66. Ljubljana Festivala v Križankah bodo potekali, kot je bilo prvotno predvideno. Prvi bo v obnovljenih Križankah na sporedu muzikal Vesna, in sicer 24. avgusta. Nato bosta sledila koncerta Vlada Kreslina in skupine Laibach 31. avgusta in 7. septembra.

V primeru slabega vremena so za dogodke predvideni rezervni termini oz. lokacije. Muzikal bi v takem primeru izvedli 26. avgusta, Kreslin bi na isti dan nastopil v Cankarjevem domu, koncert Laibach pa bi prav tako na isti dan prestavili v Halo Tivoli.