kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Predsednik SZS brutalno iskreno o tem, kako vse vlade vidijo šport

Deli na:
Predsednik SZS brutalno iskreno o tem, kako vse vlade vidijo šport

Smučarska zveza Slovenije (SZS) je zaradi pandemije novega koronavirusa sezono začela z okrog milijona evrov primanjkljaja, toliko je odštela še za testiranja tekmovalcev in druge zdravstvene in higienske ukrepe. Predsednik SZS Enzo Smrekar je ob tem dejal, da "so vse vlade doslej šport videle le ob velikih mednarodnih uspehih".

Slovenska zveza je imela velik izpad prihodkov zaradi odpovedi tekmovanj za svetovni pokal na Vitrancu in Planici po izbruhu pandemije, saj so stroški zaradi priprav tedaj že nastali in jih ni bilo mogoče povrniti, je dejal Smrekar med virtualnim pogovorom ob poslovno tekmovalnim pregledom sezone.

"V ukrepih za omilitev posledic pa smo bili pri izvedbi dogodkov, tako kot drugi organizatorji, deležni le povračila sredstev za nakup vstopnic. Vedno znova ugotavljamo, da ni takega odnosa države, kot bi si takšne prireditve zaslužile, tudi zaradi promocije države. Takšen mačehovski odnos je bil pri vseh vladah doslej, šport vidijo le ob velikih uspehih. Z ministrstvi in državnimi sekretarji se sicer dogovorimo za rešitve, a to so majhne zmage, ki ne prinesejo športu globalno boljše perspektive. Najbolj se to vidi v proračunu na državni ravni, ki namenja okrog 20 milijonov evrov letno športu, kulturi denimo okrog 230 milijonov. To ne pomeni, da je treba komu kaj vzeti, ampak kaže na odnos do športa, ki pa ima ne glede na majhen vložek izjemne mednarodne uspehe," je izpostavil Smrekar.

SZS ima okrog devet milijonov evrov letnega proračuna. "To zimo smo osvojili zgodovinskih šest medalj na nordijskem svetovnem prvenstvu, osem na različnih mladinskih prvenstvih ter prek 40 uvrstitev na stopničke v različnih panogah. Švicarska zveza ima 50 milijonov evrov proračuna, avstrijska 60, po 45 pa ekipi ZDA in Norveške. Jasno, mi vsega tega brez prostovoljnega dela ne bi mogli narediti. A na neki ravni se prelomi, mogoče je nadaljevati le poklicno. To velja tudi za organizacijo tekmovanj, kar tri svetovna prvenstva smo pripravili to zimo, SP v poletih v Planici, deskarsko na Rogli in biatlonsko na Pokljuki," je navedel Smrekar.


"Mislim, da nam Planice v začetku lanskega leta ne bi bilo treba odpovedati, lahko bi pripravili finale brez gledalcev, ampak takrat mnogih stvari ob začetku epidemije nismo vedeli. Sedaj z dodatnimi zdravstvenimi in higienskimi ukrepi lahko nadzorujemo in preprečujemo izbruhe okužb."

Odpoved tik pred izvedbo je negativno vplivala na poslovanje zveze. "Velika večina stroškov je bila že narejena, zato je SZS prejšnjo sezono končala in novo začela z milijonskim primanjkljajem. Vso sezono smo morali trdo delali, da smo to nadomestiti, izvedli predvidene tekme tudi na najvišji mednarodni ravni ter se udeležili večine mednarodnih tekmovanj, na katerih smo bili konkurenčni. A so nas samo testiranja in preventivne ukrepi stali prek milijon evrov, od tega 400.000 zgolj za testiranja reprezentantov za udeležbo na tekmovanjih."

Smrekar je izpostavil, da del programov reprezentanc pokrivajo tudi s prirejanjem velikih tekmovanj. "Ta imajo dodaten učinek na gospodarstvo, hotele, gostinske usluge in na promocijo Slovenije. Samo zaradi velikih tekmovanj, ki smo jih izpeljali, smo imeli to sezono okrog 500 milijonov ogledov na televiziji, kar je težko doseči z nakupi oglasov. Izvedba dogodkov je pomenila tudi, da je šel šport naprej kot povezovalni element v naši ta čas zelo razdeljeni družbi, kot pozitiven zgled, da se lahko gre naprej klub krizi."

Gorazd Pogorelčnik, vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, ter Miha Verdnik, vodja odbora za alpsko smučanje, sta izrazila zaskrbljenost zaradi ukrepov, ki ne dovoljujejo vadbe otrok pod 15 letom starosti, "kar bo zagotovo negativno vlivalo na naslednje generacije športnikov pri nas".