Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pred 70 leti se je rodil legendarni Robin Williams: poglejte ta njegov nastop o alkoholu in drogah

Deli na:
Pred 70 leti se je rodil legendarni Robin Williams: poglejte ta njegov nastop o alkoholu in drogah

Robin Williams je navdihnil tudi nekatere slovenske komike.

Pred 70 leti se je v Chicagu rodil Robin Williams, ki je v igralski karieri ustvaril prepoznavne vloge v filmih, kot so so Dobro jutro, Vietnam, Očka v krilu in Društvo mrtvih pesnikov. Za vlogo učitelja v filmu Dobri Will Hunting je prejel oskarja. Igralec in komik, ki se je spopadal z odvisnostmi in depresijo, si je leta 2014 sam vzel življenje.

Robin Williams se je kot komik najprej preizkusil pred svojo mamo. V nekem intervjuju leta 2001 je povedal, da je mama močno zaznamovala njegov smisel za humor, saj si je kot otrok njeno pozornost najlažje zagotovil s tem, da jo je nasmejal. Ta uspeh je sicer plašnega dečka in pozneje mladeniča vzpodbudil, da je nadaljeval z igranjem v srednji šoli in pozneje na Julliardu v New Yorku, kjer mu je učitelj John Houseman svetoval, naj se poda med komike.

Nase je opozoril z vlogo v seriji Mork&Mindy, v kateri je konec 70. in v začetku 80. let minulega stoletja igral vesoljca, ki pride na Zemljo s planeta Ork ter spozna privlačno Zemljanko Mindy (Pam Dawber), s katero sledi veliko zabavnih epizod.

Pozneje je v svoji bogati igralski karieri nizal uspehe s filmi, kot so Dobro jutro, Vietnam, Očka v krilu, Društvo mrtvih pesnikov, Kraljevi ribič, Popaj, Kapitan Kljuka, Jumanji, Prebujanja in Življenje po življenju.


Preden je leta 1997 prejel oskarja za stransko moško vlogo v filmu Dobri Will Hunting, je prejel tri nominacije za zlati kipec, prvo za vlogo radijskega voditelja v vojni komediji Dobro jutro, Vietnam leta 1987. Dobil je tudi štiri zlate globuse, leta 2005 tudi častnega - nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo.

Uspešen igralec in priljubljeni komik pa se je v zasebnem življenju boril z odvisnostjo od drog in alkohola in 11. avgusta 2014 so ga našli mrtvega v njegovi hiši v kraju Tiburon. Umrl je zaradi zadušitve kot posledice samomora z obešanjem.

Williamsova vdova Susan Schneider je kmalu po njegovi smrti javnosti sporočila, da so igralcu diagnosticirali zgodnjo fazo Parkinsonove bolezni in težko depresijo. Toksikološki testi so pokazali, da v njegovi krvi ni bilo ne alkohola ne drog.