favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Poškodovanim ameriškim vojakom bodo morda presajali penise

Deli na:
Poškodovanim ameriškim vojakom bodo morda presajali penise

Foto: Reuters (slika je simbolična)

Zdravniki ameriške univerzitetne bolnišnice John Hopkins v Marylandu se pripravljajo na prvo transplantacijo penisa in upajo, da bo to lahko postal rutinski postopek predvsem za vojake, ki se vračajo z bojišč brez za večino moških najpomembnejšega organa.

Zdravniki pravijo, da je prvo, kar vojaki ponavadi vprašajo, ko se po operacijah bojnih ran zbudijo: "kako je z mojim orodjem?". Ameriški vojaki so zaščiteni s čeladami in neprebojnimi jopiči, vendar pa so najpogostejše rane posledica eksplozij min ali podobnih eksplozivnih sredstev, ki napadejo od spodaj, kjer zaščite ni.

Sodobno vojskovanje povzroča vse več ran na spolnih organih, mehurjih, ledvicah in podobno. Povprečna starost pacientov, ki v vojni ostanejo brez svojega "orodja" je 24 let in to pomeni, da so take rane psihološko bolj uničujoče kot izguba roke ali noge.

Zdravniki pravijo, da postopek presaditve penisa ni bistveno drugačen od postopka presaditve roke, kar že delajo. Povezati morajo arterije, vene in živce, okrevanje pa traja do šest tednov. Nekoliko več časa je potrebno potem za normalno delovanje "orodja", ker se morajo živci zrasti skupaj.

Prvo uspešno presaditev penisa so opravili lani v Južni Afriki in dokaz, da zadeva deluje, je nosečnost dekleta prvega pacienta. Američani se sicer ne smejo prehitro veseliti. Operacija bo stala nekje med 200.000 do 400.000 dolarjev, potrebno pa bo najti tudi donatorje. Bolnišnica John Hopkins bo poravnala račun za prvo operacijo, ostali pacienti pa bodo upali na usmiljenje zavarovalnic.