ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Poopo, drugo največje jezero Bolivije, že skoraj suho

Deli na:
Poopo, drugo največje jezero Bolivije, že skoraj suho

Foto: Wikimedia

Doslej drugo največje bolivijsko jezero Poopo se je praktično popolnoma izsušilo. Proces izsuševanja sicer poteka že 30 let, a je sedaj dosegel vrhunec, opozarjajo strokovnjaki, ki nakazujejo na povezavo s podnebnimi spremembami.

Temperatura na območju jezera na jugozahodu Bolivije na nadmorski višini 3700 metrov se je od leta 1982 zvišala za 1,8 stopinje Celzija, količina padavin pa se je drastično zmanjšala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi pomanjkanja vode so lokalni kmetje v regiji poleg tega preko lastnoročno narejenih kanalov reki Rio Desaguadero, ki kot edina reka napaja jezero, odvzeli večino vode.

Fotografije iz vesolja, ki jih je posnela ameriška vesoljska agencija Nasa, so pokazale, da od nekdaj skoraj 3000 kvadratnih kilometrov velikega jezera ni ostalo skorajda nič. Proces izsuševanja je sicer pospešila majhna globina jezera. Na suhem dnu jezera zdaj sameva po več deset ribiških čolnov.

A Raul Perez Albrecht iz okoljevarstvene organizacije Red Latinoamericana Ambiental je ocenil, da bi lahko rešili vsaj tretjino jezera. Za to bi moralo veliko deževati, reka Rio Desaguadero pa bi morala okrepljeno napajati jezero z vodo.