Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pomursko podjetje leta 2021

Deli na:
Pomursko podjetje leta 2021

Medijska hiša Vestnik in Pomurska gospodarska zbornica sta razglasili najboljša pomurska podjetja v letu 2021. - Foto: Niko Časar

Vestnik in Pomurska gospodarska zbornica (PGZ) sta razglasila najboljša pomurska podjetja v letu 2021. V šesti akciji, katere cilj je povečati prepoznavnost pomurskega gospodarstva, je strokovna komisija po določenih kriterijih izbrala zmagovalce po kategorijah, vezanih na velikost podjetja, bralci Vestnika in uporabniki spletne strani vestnik.si pa ste izbirali podjetje, ki je najboljše po vašem mnenju.

Kipce sta na slovesni prireditvi v Gledališču Park podelila Robert Grah, direktor PGZ, in Adriana Gašpar, direktorica Podjetja za informiranje. V pozdravnem nagovoru je poudarila, da je prireditev namenjena temu, da se ozremo na prehojeno pot številnih podjetij v regiji. »Ponosna sem, da z Robertom in PGZ že šesto leto odlično sodelujemo pri izboru pomurskega podjetja leta, da se med nominiranci vedno znova pojavijo nova imena, že znana imena pa uspešno preskakujejo kategorije. Le s sodelovanjem, tudi ali predvsem gospodarstva in politike, se bomo lahko tudi prihodnje leto zbrali ob takšni priložnosti,« je dejala.

Na oder je stopil tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Tibor Šimonka. Meni, da podjetja dokazujejo, kako pomembno je uspešno in rastoče gospodarstvo za rast življenjskega standarda v regiji in širše. »Če gre gospodarstvu dobro, gre dobro vsem nam, takrat imamo blaginjo, kar v trenutnih razmerah ni nepomembno. Nasprotno, v času energetske krize in drugih globalnih izzivov je še toliko pomembneje zagotoviti, da iz krize izstopimo močnejši oziroma manj opraskani ali da najdemo neke priložnosti, ki jih kriza vsakič prinaša s sabo.«

Dodal je, da je v Pomurju vse več uspešnih podjetniških zgodb, uspeh regije pa potrjujejo tudi statistični podatki. Navedel je, da se je dodana vrednost na zaposlenega v zadnjem letu povečala za deset odstotnih točk, prav tako je porasel dobiček iz poslovanja za 23 odstotkov. Šimonka je povedal, da se v zbornici do konca meseca nadejajo ukrepov, ki jih tudi z njihovim sodelovanjem pripravljajo ministrstva in ki bodo vsaj nekoliko zajezili škodo, ki nastaja zaradi trenutnih razmer, da bi preprečili najhujše – nepripravljenost zaiti v recesijo, ki močno trka na vrata. 

»Vztrajno se prebijamo v ospredje«

Nagrado za najboljše mikro podjetje v letu 2021 je prejel Glasmetall s Krajne, ki se ukvarja s steklarstvom in ključavničarstvom. Direktor Alen Kerec je dejal, da jim je v čast, da so se znašli v konkurenci tako uglednih podjetij. »Izbor je presenečenje, na katero se bomo morali pozitivno odzvati s še bolj zavzetimi in odločnimi koraki v prihodnje. Obenem nagrada odpira nova vrata in pomaga pri promociji podjetja.« Zadovoljen in hvaležen je, ker so si s sodelavci, ki so največji kapital, pred dvema letoma in pol upali stopiti na samostojno pot, prevzeti in izvesti naložena dela. »Skozi taka druženja pa se rodijo nove ideje, poznanstva in nove poslovne priložnosti,« je rekel o akciji.

Najboljši v kategoriji malo podjetje je Megras iz Murske Sobote. Ukvarjajo se z mehansko obdelavo kovin. Kipec je namesto odsotnega direktorja in lastnika Dragana Mešiča prevzel sin Luka in poudaril, da naslov kaže, da podjetje dela dobro. »Brez vlaganja v nove tehnologije, avtomatizacijo, robotizacijo in v naše zaposlene, ki so motor podjetja, ne bi bilo nič,« je sklenil. 

V kategoriji srednje veliko podjetje je slavil Roto Pavlinjek, proizvajalec izdelkov iz polipropilenov, polietilenov in poliamidov. Direktor Matjaž Pavlinjek je ob prevzemu nagrade spomnil, da je podjetje pred desetimi leti prejelo naslov pomursko-podravska gazela. »Tokrat pa nam je v čast, da prejemamo nagrado pomursko podjetje leta, kar je dokaz, da zelo vplivamo na razvoj pomurske regije. Ogromno vlagamo v inovativnost, razvoj materialov, digitalizacijo, robotizacijo in razvoj zaposlenih. Na ta način vplivamo, da ima podjetje visoko dodano vrednost in hiter razvoj. Obenem je to priznanje za vse zaposlene, ki s svojim trdnim delom in kakovostjo vplivajo na mednarodno uspešnost podjetja in lokalno prepoznavnost.« 

KDO  JE BIL V KOMISIJAH

Strokovno komisijo, ki je izbirala naj... podjetja, so sestavljali Peter Polanič, Benjamin Jošar, Bojan Ivanc, Adriana Gašpar, Aleš Cantarutti, Robert Ličen in Sibil Klančar. Zmagovalca v kategoriji naj... zaposlovalec so izbrali Majda Horvat, Branko Žunec, Alenka Samec, Stanislava Perčič in Andreja Sever.

Med velikimi podjetji je šel kipec Farmtechu iz Ljutomera, ki izdeluje in prodaja transportna in gospodarska vozila za potrebe kmetijstva in gradbeništva. Direktor Konrad Niderl je dejal, da se trudijo po najboljših močeh, vlagajo v osnovna sredstva, nove hale, modernizacijo in še najbolj v kader. »Zaposlenih nas je že več kot 400 in tudi v prihodnjih letih si obetamo eksponentno rast. Pri tem potrebujemo vsa ostala podjetja, da stopimo skupaj, in tudi Gospodarsko zbornico Slovenije,« je podčrtal. Tudi njegov govor ni minil brez zahvale zaposlenim, ki so, kot pravi, njihovo zlato.  Strokovna komisija je v kategoriji najboljšega zaposlovalca izbrala lendavsko podjetje Virs. »Vsaka nagrada, ki jo prejmemo, je priznanje za naše dobro delo v preteklosti in istočasno obveza za še boljše delo v prihodnosti. Še posebej smo ponosni na sodelavce in trudimo se, da bi se vsak posameznik v našem okolju počutil čim bolje. Trudimo se zagotoviti idealne pogoje, čeprav vemo, da je to velikokrat težko, a ne glede na vse menim, da bi morali biti na odru, ker brez njih ne bi bilo nobenega uspeha,« je povedal direktor Renato Pahor. 

Bralci ste kot naj... podjetje po vaši presoji izbrali družbo Kompas Pomurje za ureditev Hotela Belmur v Murski Soboti. »Bila je ideja, bile so velike želje in tudi nekaj naivnosti. Začeli smo tik pred koronavirusom, trajalo je dve leti in združili smo izkušnje iz 20-letnega dela v turizmu, znanje in ideje prijateljev ter iskali kompromis med udobjem stare meščanske hiše, udobjem gosta in ohranjanjem kulturne dediščine,« je poudaril direktor Branko Farič. Dodal je, da je hotel dal pečat mestu in mestnemu središču. »Naša nagrada je drugačna, ne temelji samo na ekonomskih kazalcih, ampak na vaših glasovih,« je še zadovoljno dejal in se kot njegovi predhodniki zahvalil vpetim v projekt. 

Sklepne misli na prireditvi so pripadle Robertu Grahu. »Slavimo zmagovalce in to ste vsi prisotni, saj vsak po svoje bijete bitko današnjega časa, ki nas zaznamuje in obremenjuje. Gre za vsesplošno draginjsko krizo, ki že posega v prihranke in dobičke preteklih let. Nas na obrobju države se to še posebej dotakne, saj se je treba za dober rezultat in uspeh še bolj potruditi.« Citiral je misel Ayrtona Senne, da ne moreš prehiteti 15 avtomobilov v lepem in sončnem vremenu, lahko pa jih v deževnem. »Prav to počnemo mi. Počasi, a vztrajno se prebijamo v ospredje.« 

Pomurska podjetja leta 2021

-          Naj... mikro podjetje Glasmetall

-          Naj... malo podjetje Megras

-          Naj... srednje veliko podjetje Roto

-          Naj... veliko podjetje Farmtech

-          Naj... zaposlovalec Virs

-          Naj... podjetje po mnenju bralcev Vestnika Kompas Pomurje za Hotel Belmur