Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

(NAGRADNA IGRA) Bralcem Reporterja podarjamo 300 evrov za počitnice v Grčiji!

Deli na:
(NAGRADNA IGRA) Bralcem Reporterja podarjamo 300 evrov za počitnice v Grčiji!

Limnos - Mirina plaža - Foto: Intelekta

Nagradna igra revije Reporter in turistične agencije Intelekta

V nagradni igri lahko sodeluje vsak polnoletni bralec, državljan Republike Slovenije, ki ni še nikoli letoval s turistično agencijo Intelekta. Vsak bralec, ki bo pravilno odgovoril na vsa tri zastavljena vprašanja najkasneje do četrtka, 5. 3. 2020, prejme vrednostni bon 300 €. Vrednostni bon velja za katerokoli letovanje na otoku Limnosu iz kataloga Kam na Mediteran 2020 turistične agencije Intelekta. Za eno rezervacijo se lahko unovči samo en bon oz. ga lahko unovči samo prejemnik osebno. Bona ni možno zamenjati za denar oz. z njim plačati že rezervirani aranžma. Unovči se lahko najkasneje 14 dni po prejemu.

Odgovorite na tri nagradna vprašanja:

1. V katerem morju leži grški otok Limnos?

2. Na kateri dan v tednu bodo letos poleti direktni čarterski poleti z Brnika na Limnos?

3. Koliko stanejo poletne počitnice v Hotelu Porto Plaza 4* , polpenzion, vključno z letalskim prevozom, od 6. 6. do 13. 6. 2020, za dva odrasla in enega petletnega otroka?

Odgovore pošljite do 5. marca 2020 na naslov

Intelekta Murska Sobota d. o. o.

Prežihova ulica 5

9000 Murka Sobota

Telefon: 02 5361960

ali po e-pošti: info@intelekta.com

LIMNOS – Grčija, kot je bila nekoč bila

Ekskluzivno. Samo pri Intelekti. Vsako soboto direktno z Brnika na prekrasen grški otok Limnos. Otok, ki ga še ni zajel val množičnega turizma. Pristen, neokrnjen, edinstven. Čudovite peščene in prodnate plaže. Posebne znižane cene za zgodnje prijave. Brezplačne počitnice za otroke in mladostnike tudi do 18. leta starosti. Zanimivi neobvezni izleti, vodeni v slovenskem jeziku.

Foto: Intelekta - Limnos - Hotel Lemnos Village Resort

Potem ko človek 30 let zapored poletne mesece preživlja v Grčiji, se spremeni: postane starejši, bolj izkušen in izbirčen ter prav gotovo tudi malo nostalgičen. Vse večkrat se mu misli vračajo v preteklost, v stare čase. Morda zato, ker se zaveda, da je mladost minila ali pa je nekoč svet vendarle bil boljši in lepši. Mladosti se ne da več povrniti, kaj pa Grčija, obstaja še nekje taka, kot je bila nekoč?

Z leti potovanj razviješ dobro lastnost, da ti je povsod lepo. Ni nujno, da to velja tudi po splošnih turističnih parametrih, pa vendar – na Limnosu je treba le nekaj trenutkov, da te nekako nepričakovano očara. Na prvi pogled navduši čudovita pokrajina, pa nepretencioznost za turizem, ki si jo danes v Grčiji lahko privošči le otok, ki pravzaprav ne živi od turizma.

Foto: Intelekta - Limnos - Mirina

Na Limnosu prevladuje vinogradništvo, pije se odličen aleksandrijski muškat, eno od najboljših grških vin, in vinogradi so povsod na otoku. Izdelujejo izjemne sire iz kozjega in ovčjega mleka – kalotaki, kalatiri, kacikino … – ter testenine iz moke otoškega žita flomaria, ki so znane po vsej Grčiji.

Znotraj tega normalnega življenja prebivalcev otoka pa poteka turizem, ki v takšni obliki najverjetneje ne obstaja več na nobenem grškem otoku z letališčem. Ni gneče, ni prisile za hitenje z zavzetjem svojega prostora na plaži, ni žvižganja in kričanja, ni bučne glasbe. To seveda ne pomeni, da morate biti nujno sami, ravno nasprotno – najbolj znane plaže so urejene in imajo infrastrukturo, senčnike, ležalnike in bare. Ampak vedno imate na izbiro, da svojo brisačo položite na tla sto metrov vstran in ste popolnoma izolirani. Večina peščenih plaž, razporejenih po 260 km dolgi obali Limnosa, je idealna kulisa za frazo Grčija, kot je bila nekoč, preden so jo pohodili betonski hotelski kompleksi s svojimi suhoparnimi standardiziranimi paketnimi aranžmaji.

Foto: Intelekta - Limnos - Agios Ioanis

Najlepša naselja na otoku so vasi v notranjosti, ki negujejo tradicijo življenja dobre stare Grčije – Kaspakas, Thanos, Kontias, Lihna, Kalitea, Kaliopi. Tu se vaščani zbirajo v kafenionih na osrednjem kamnitem trgu pod stoletnimi platanami, in kozarec muškata ali uza bo dovolj, da pozabite, v katerem stoletju živite.

Tudi glavno mesto otoka, Mirina, je neobičajno lepo. Dva zaliva, razdeljena s hribom, na katerem je stara trdnjava, deli tudi njihova tradicionalna arhitektura. En zaliv ima popularen naziv »turški«, saj so predvsem ob morju obnovljene stare otomanske potleušice. Nekaj sto metrov po peš poti naprej, v hladu sence stoletne trte, pa je nahaja »grški« zaliv, ki ga krasijo neoklasične vile s konca 19. stoletja.

Kopanje na Limnosu je popolno. Na zahodni obali, zaščiteni od za Egejsko morje značilnega meltemija, tako da je voda tudi ob vetru 7 boforjev ravna kot ogledalo, boste plavali kot v ogromnem olimpijskem bazenu. Če odidete na severne plaže, bo morje nemirno, a nenevarno. Na vzhodni obali pa boste naleteli na kajtarski in srfarski raj na zemlji ter eno od desetih najboljših lokacij na svetu za vodne športe, ki so odvisni od vetra: zaliv Keros, kjer je voda plitka in valovi visoki.

Če vas zanima antika, boste našli na otoku ostanke spomenikov, posvečenih Hefajstu, bogu ognja in kovačev. Starodavno mesto Poliohno iz 4. stoletja pr. n. št. je najstarejša mestna naselbina na evropskih tleh.

Na severni strani Limnosa imajo obiskovalci priložnost videti edino puščavo v Evropi. Območje Gomati spominja na pravo Saharo, kjer se glede na smer vetra vseskozi spreminja oblika peščenih sipin.

Foto: Intelekta - Limnos - Hefajstov amfiteater

Ko se boste utrudili od plaž, vodnih športov ter zgodovinskih in naravnih znamenitosti, lahko večere preživite v nekaterih od najboljših tavern, ki ste jih kadarkoli obiskali v Grčiji. Najboljših in najcenejših! Tistim, ki jih ne smete izpustiti, je skupno to, da so v malo odročnejših krajih. Kljub temu boste veliko zamudili, če ne pokusite petelina v vinu ali zajca s testeninami v Manteli, hobotnice z uzom in vloženo čebulo v Ennia Po'chs, jagnjetine pri Meraklisu ali školjk saganaki v Flomarii.

Kadarkoli si boste vzeli čas za Limnos in na katerokoli stran otoka se boste namenili, vedno in povsod vas bo čakala kakšna pristna čarovnija, ki si jo boste zapomnili za vedno, še zlasti zato, ker ni preoblikovana za turiste in bo v Grčiji, kot je bila nekoč, ostala tudi, ko se vrnete domov.

Foto: Intelekta - Limnos - Plati

LIMNOS – doživetja

NAJLEPŠI KOTIČKI

Otok boste najlažje spoznali skozi oči domačinov, zato se bomo podali po zanimivi zgodovinski poti. Vrnili se bomo daleč v preteklost ter podrobneje spoznali dogajanje na otoku in njegove legende. Pot nas bo peljala v pomembno bizantinsko mestece Kotsinas, v skrivnostni tempelj Kaberoi, največjo vasico na otoku Kontopuli, mogočen grški zaliv Mudros, nato si bomo privoščili še skok v morje na plaži Fanaraki. V enem samem dnevu boste tako spoznali otok, njegovo zgodovino, kulturo, tradicijo in naravne lepote. 

SKRIVNOSTI OTOKA

Cerkev brez strehe je le ena izmed zanimivosti, ki si jo lahko na otoku ogledate. Do nje nas bo vodila potka, obdana z nizko vegetacijo in slikovito pokrajino vulkanskega izvora. A na okolico ne bomo gledali le z višine, temveč se bomo podali tudi do edine evropske puščave in po njenih poteh vse do edinstvene plaže Gomati, ki slovi po najdaljših peščenih sipinah v Evropi.

IZLET Z LADJICO

Nepozabno križarjenje ob skriti veličastni obali Limnosa. Postanek na eni od samotnih plaž. Kopanje v turkiznem morju. Sončenje na zlatem pesku. Okusno tradicionalno grško kosilo in mogočne vulkanske stene.

UVOD V SVET KAJTANJA

Peščene plaže Limnosa in veter meltemi, ki na vzhodni strani otoka piha večino dni, ponujata idealno mesto za učenje vodnih športov. Slovenska športna agencija Kitepack je otok Limnos izbrala za svojo poletno destinacijo. Preizkusite se v kajtanju, popestrite svoj dopust in se z njega vrnite bogatejši za novo izkušnjo. Učili vas bodo izkušeni slovenski inštruktorji. Izlet vključuje transfer iz vašega nastanitvenega objekta, dveurni tečaj kajtanja, vso potrebno opremo in praktično darilo. 

Katalog turistične agencije Intelekta je kot posebna revija z imenom Kam na Mediteran? na voljo v vseh majhnih zasebnih trafikah, trafikah v hipermarketih Mercator, kioskih podjetja Delo Prodaja, d. d., in Tobačna 3dva ter bencinskih servisih OMV in MOL. Natančen seznam vseh prodajnih mest po posameznih krajih v Sloveniji najdete na spletni strani https://www.intelekta.eu

Foto: Intelekta - Katalog turistične agencije Intelekta