Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pobuda: Uvrstimo Plečnika v slovenski panteon

Deli na:
Pobuda: Uvrstimo Plečnika v slovenski panteon

Foto: arhiv Reporterja

V Civilni pobudi za ohranitev Plečnikovega stadionaso pripravili poziv odgovornim v politiki in kulturi, da se Jožeta Plečnika uvrsti v slovenski panteon.

"Jože Plečnik  je  Slovenijo postavil na svetovni zemljevid arhitekture, saj lahko s ponosom ugotovimo, da tuji in domači strokovnjaki Plečnika, čigar dela so uspešno prestala test zgodovine, uvrščajo med peščico najpomembnejših arhitektov prve polovice 20. stoletja na svetu," pravijo v Civilni pobudi za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki.

Civilna pobuda za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki

Pobuda izpostavlja pomen Plečnika kot izjemnega arhitekta, urbanista in oblikovalca ter priznanja, ki jih je deležen v strokovnih krogih, ugotavlja pa, da se ga še premalo pozna v širši javnosti. Zato predlagajo vrsto aktivnosti na področju šolstva in visokega šolstva, na področju kulturno-umetniškega ustvarjanja in na spomeniškem področju, ki bodo njegova dela, pomen teh del in Plečnikovo osebnost približali vsakemu Slovencu.

6 najpomembnejših dejstev, povezanih s Plečnikovim stadionom

"S povečanjem prepoznavnosti pomena Plečnikovih del bomo v Sloveniji razvijali tudi zavest o pomembnosti lastne kulturne in arhitekturne dediščine ter ustvarjalnosti v evropskem in svetovnem merilu, hkrati pa bomo s tem vsem Slovencem približali tudi koncept kulturnega turizma, ki postaja eden pomembnejših razlogov za obisk Ljubljane in Slovenije," še dodajajo.

Med predlogi pobude so:



-da se vključi vsebine o Plečniku in njegovih delih v OŠ in srednješolsko izobraževanje;

-da se posname igrani celovečerni film o Plečniku;

-da se redno, periodično organizira arhitekturne / umetnostnozgodovinske oz. multidisciplinarne seminarje, simpozije o Plečniku in njegovem delu, z mednarodno udeležbo;

-da se  izdela večji figuralen spomenik Jožetu Plečniku;

-da se posebej oddeli sredstva za ohranjanje Plečnikove dediščine in zagotovi dovolj sredstev za kakovostno pripravo nominacije Unesco;

-da se dokončno reši Plečnikov stadion tako pred uničenjem, ki mu grozi v projektu Bežigrajski športni park kot tudi pred uničenjem zaradi nevzdrževanja, in da se ga čim prej začne obnavljati v izvirni obliki, tako kot to predpisuje varstveni režim itd.