reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Peter Prevc se ni uspel vmešati v boj za medalje, Kraftu drugo zlato

Deli na:
Peter Prevc se ni uspel vmešati v boj za medalje, Kraftu drugo zlato

Foto: Profimedia

Najboljši slovenski skakalec Peter Prevc je na tekmi na veliki skakalnici na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Lahtiju končal med deseterico.

Prav na vrh ni mogel, končal je na devetem mestu, v ospredju pa se je Stefan Kraft veselil še drugega zlata na tem SP po slavju na srednji napravi.

Prva serija je obetala pravi skakalni posladek ali pa srhljivko: prva deseterica je bila namreč v 8,4 točke, Peter Prevc, ki je za začetek skočil 128 metrov, pa je imel sedmo izhodišče. A le s petimi točkami minusa za vodilnim, Kraft je bil najboljši že po prvem delu tekme, ter še manj, 2,4 točke, do zadnje stopničke, ki jo je zasedal Norvežan Andreas Stjernen.

Razplet je bil nato po okusu Avstrijcev ter deloma Poljakov, ne pa povsem po slovenskem. Prevc je bil med tistimi, ki so v drugi seriji nekoliko izgubili. Največ je v finalu pridobil Piotr Žyla - Poljaki so sicer dosegli izjemen ekipni uspeh s štirimi med prvimi osmimi, a tudi le z eno medaljo -, ki je šesto izhodišče s 131 metrov dolgim drugim skokom, sploh najdaljšim na tekmi, spremenil v končno bronasto medaljo.

Prevc je bil v drugi seriji na vrsti tik pred njim, 124,5 metra pa je bilo ravno toliko premalo, da je ostal brez boja za vrh. Tega so na koncu skrojili Poljaki, čeprav je bil predvsem Kamil Stoch razočaran po le sedmem mestu v končnem seštevku, Norvežani, Nemci - in Kraft.

Najprej je mirne živce in še en dober skok pokazal Andreas Wellinger, ki je svoje drugo mesto iz prve serije s 129 metrov dolgim skokom ubranil s trenutnim vodstvom in vrgel rokavico tekmecu v rdeče-belo-rdečem.

Najboljši pa je bil vendarle Kraft. Po zlati medalji na srednji napravi je dokazal, da je vladar Lahtija in je ponovil dvojček Adama Malysza iz leta 2003, ko je bil kot zadnji do včeraj na SP tudi zlat na obeh posamičnih tekmah. Kraft je šesti na SP v nordijskem smučanju s takšnim dosežkom.


Kraft je vodil po prvi seriji, a s 127,5 metra imel le 0,9 točke prednosti pred nadaljevanjem. To pa je bilo dovolj, saj je z daljavo ponovil dosežek prve serije, Wellingerja pa nazadnje prehitel za skupno 1,3 točke.

"Noro, sploh ne vem, kako mi je to uspelo. Bil sem zelo samozavesten in pogumen. Ko sem videl, kako dobro je skočil Wellinger, sem vedel, da bo tesno. A se je izšlo. Vseeno mi je, če sem se s tem zapisal v zgodovino, o tem bom razmišljal, ko bom v športnem pokoju. Ko sem bil drugič v zraku, sem opazoval le zeleno črto, ko pa sem doskočil, sem si mislil le še, da potrebujem nekaj dobrih ocen," je takoj po največjem uspehu v karieri razmišljal avstrijski zvezdnik na Finskem.

Brez medalje pa so ostali Norvežani. Njihov prvi mož Daniel Andre Tande ga je polomil že v prvi seriji, v drugi pa je napredoval le na rob deseterice; še bolj pa sta bila po koncu razočarana Andreas Stjernen in Anders Fannemel. Igra metrov in točk se ni izšla na njuno stran, saj je Stjernen brez medalje na četrtem mestu ostal le za šest desetink točke.

Slovenci so imeli tokrat le enega zares razpoloženega tekmovalca ter enega, ki je popravil vtis v drugi seriji. To je bil Jernej Damjan, ki je po 29. izhodišču v prvi seriji pridobival mesta, drugič je skočil 120 metrov, kar ga je potisnilo navzgor do 21. mesta.

V zadnji deseterici prve serije je bil na vrsti še Prevc, njegovih 124,5 metra in skupno 263,7 točke pa je že v trenutku, ko je bil v izteku, pomenilo tretje mesto. Že takoj je bilo jasno, da medalje tokrat ne bo. "Nekako sem precej bolj zadovoljen kot z nastopom na manjši napravi, a rezultat pokaže, da nisem bil sposoben višje od devetega mesta. Očitno so se ti, ki so bili pred mano, zbrali precej bolje in odlično oddelali svoje naloge na mizi, meni pa so se spet prikradle manjše napake. V tekmo ne greš z mislijo na kolajno. Ko začneš razmišljati o rezultatu, veš, da je mogoče vse, lahko si 20., lahko si prvi," je bila Prevčeva ocena po končani tekmi. "Predvsem pa se zavedaš, da če boš umirjeno oddelal svojo nalogo, se boš boril za najboljša mesta. Res pa je toliko dejavnikov in malenkosti, ki se ti lahko podrejo in prinesejo končni rezultat," je še dejal najstarejši Prevc.

Slovenci so imeli včeraj v Lahtiju polovičen izkupiček, saj sta brez finala ostala dva: Jurij Tepeš (101,4; 111,5 m) in Anže Lanišek (99,7; 110 m) sta tekmo končala na 34. in 36. mestu.

V Lahtiju se bo skakalni spored SP končal s sobotno ekipno tekmo, sklepno dejanje skakalce čaka ob 16.15.